Becali nu primeşte cei 1,7 milioane de euro sechestraţi în cazul Valiza, ICCJ respinge recursul său - VIDEO

Completul de nouă judecători de la instanţa supremă a decis, luni seară, definitiv, respingerea cererii europarlamentarului George Becali de ridicare a sechestrului asigurător impus de procurorii anticorupţie pe 1,7 milioane de euro, confiscaţi de anchetatori în dosarul Valiza.

29 afișări
Imaginea articolului Becali nu primeşte cei 1,7 milioane de euro sechestraţi în cazul Valiza, ICCJ respinge recursul său - VIDEO

Becali nu primeşte cei 1,7 milioane de euro sechestraţi în cazul Valiza, ICCJ respinge recursul său (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

În urma deciziei instanţei supreme, banii vor rămâne sub sechestru fie până la luarea unei decizii pe fondul procesului, fie până la eventuala admitere definitivă a unei alte solicitări de acest gen a lui George Becali.

Completul de nouă judecători de la instanţa supremă a dezbătut, luni, recursul lui George Becali împotriva unei decizii din luna februarie a Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia cei 1,7 milioane de euro confiscaţi de procurorii DNA rămân sub sechestru.

La termenul de luni al procesului, avocatul europarlamentarului le-a spus celor nouă judecători că, potrivit dispoziţiilor legii în baza cărora clientul său a fost anchetat, banii nu puteau fi confiscaţi decât după eventuala oferire. El a arătat că, în cazul clientului său, banii au fost confiscaţi înainte de a fi oferiţi cuiva, ceea ce, în opinia avocatului, este nelegal.

"Potrivit dispoziţiilor Legii 78 din 2000, legea DNA, sumele de bani, bunurile ori produsele ce fac obiectul infracţiunii cercetate se confiscă după ce au fost date, caz care nu s-a întâmplat în speţa de faţă", le-a arătat avocatul lui Becali celor nouă magistraţi.

În replică, procurorul DNA le-a spus judecătorilor că Secţia penală a instanţei supreme a luat o decizie corectă şi complet motivată, cerând astfel respingerea recursului europarlamentarului.

Video stirileprotv.ro

Astfel, completul de nouă magistraţi a menţinut decizia din 3 februarie a Secţiei penale a instanţei supreme, privind sechestrul asigurător.

În dosarul Valiza, Gigi Becali a fost trimis în judecată, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul clubului Steaua, George Becali, ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Cele 1,7 milioane de euro găsite în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestrate printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.

Procesul este suspendat de la începutul lunii martie, după ce instanţa supremă a decis trimiterea cauzei la Curtea Constituţională pentru soluţionarea unei excepţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici