CE recomandă introducerea garanţiei că tinerii beneficiază de o ofertă de muncă de calitate

Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre, printr-un pachet de măsuri contra şomajului şi a excluziunii sociale în rândul tinerilor, introducerea unei "garanţii" că toate persoanele până în 25 de ani beneficiază de o ofertă de muncă de calitate şi de un program de formare continuă.

192 afișări
Imaginea articolului CE recomandă introducerea garanţiei că tinerii beneficiază de o ofertă de muncă de calitate

CE recomandă introducerea "garanţiei" că tinerii beneficiază de o ofertă de muncă de calitate (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Prin aceeaşi iniţiativă, CE recomandă ca tinerii până în 25 de ani să beneficieze de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu în termen de patru luni de la ieşirea din sistemul de educaţie formală sau de la momentul pierderii locului de muncă, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de Reprezentanţa Comisiei Europene.

De asemenea, propunerea de recomandare îndeamnă statele membre să stabilească parteneriate solide cu părţile interesate, să se asigure că serviciile de ocupare a forţei de muncă şi alţi parteneri care oferă sprijin tinerilor intervin într-un stadiu timpuriu, să ia măsuri de susţinere pentru a permite integrarea forţei de muncă, să utilizeze pe deplin Fondul social european şi alte fonduri structurale în acest scop, să evalueze şi să îmbunătăţească permanent programele de garantare pentru tineri şi să le implementeze rapid.

Potrivit sursei citate, Comisia va sprijini statele membre prin finanţare din partea UE, prin promovarea schimburilor de bune practici între statele membre, prin monitorizarea implementării garanţiilor pentru tineri în cadrul semestrului european şi prin campanii de sensibilizare.

Măsurile ar urma să ajute statele membre să lupte contra nivelurilor inacceptabile ale şomajului şi ale excluziunii sociale în rândul tinerilor, permiţându-le acestora accesul la oferte de locuri de muncă, la educaţie şi la formare.

Pentru a facilita trecerea de la şcoală la muncă, pachetul de măsuri prevede totodată lansarea unei consultări a partenerilor sociali europeni privind un cadru de calitate pentru stagii, astfel încât să li se ofere tinerilor posibilitatea de a dobândi o experienţă profesională de calitate în condiţii de siguranţă. În plus, este anunţată o Alianţă europeană pentru ucenicii, vizând îmbunătăţirea calităţii şi a ofertei de locuri de ucenicie prin multiplicarea programelor de ucenicie de succes în toate statele membre; totodată, sunt prezentate modalităţi de reducere a obstacolelor în calea mobilităţii tinerilor, se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Nivelul ridicat al şomajului în rândul tinerilor are consecinţe dramatice pentru economiile noastre, pentru societăţile noastre şi, mai ales, pentru tineri. De aceea, trebuie să investim în tinerii europeni acum. Acest pachet de măsuri ar ajuta statele membre să se asigure că tinerii reuşesc să intre pe piaţa forţei de muncă. Dacă nu s-ar realiza acest lucru, costurile ar fi imense", a declarat comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor.

Potrivit sursei citate, la nivelul UE, aproximativ 5,5 milioane de tineri de pe piaţa muncii, respectiv mai mult de unul din cinci, nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă, iar 7,5 milioane de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani fac parte din categoria NEET, adică nu lucrează şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare.

Costul economic al neintegrării tinerilor pe piaţa forţei de muncă a fost estimat de Eurofound la peste 150 de miliarde de euro pe an, adică 1,2% din PIB-ul UE. Pentru ţări precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia şi Polonia, acest cost este de 2% sau mai mult din PIB. Sumele economisite prin evitarea acestor costuri economice în prezent şi în viitor depăşesc cu mult costurile bugetare ale garanţiei pentru tineri propuse, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici