Cezar Preda: Guvernul trebuie să creeze locuri de muncă, nu să mărească venitul minim garantat

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a criticat vineri, într-o conferinţă de presă, decizia Guvernului de a majora cuantumul ajutoarelor sociale, începând cu 1 iulie, susţinând că era oportun ca Executivul să înfiinţeze locuri de muncă.

259 afișări
Imaginea articolului Cezar Preda: Guvernul trebuie să creeze locuri de muncă, nu să mărească venitul minim garantat

Cezar Preda (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Cezar Preda a spus că nu poate fi lăudabilă o astfel de decizie, în condiţiile în care românii au nevoie de locuri de muncă: "Cel mai bine era ca Guvernul să creeze locuri de muncă, nu să mărească venitul minim garantat".

Totodată, deputatul de Buzău a criticat şi modul în care actuala putere a guvernat ţara în ultimul an.

"USL profită de măsurile de austeritate luate de PDL pentru care am plătit foarte mult electoral, cred că ce a însemnat guvernarea Emil Boc în păstrarea stabilităţii macro economice a constiuit un reper solid pentru o guvernare USL fără alte acţiuni politice. De un an de zile USL nu face nici o acţiune politică de a guverna, ci doar administrează bugetele previzionate de PDL. Dar aici nu e problema de merit, cine a făcut bine, cine nu, important e cât de bine o duc românii, iar ei o duc mai prost după un an de guvernare USL. Faptul că le-au fost date salariile înapoi nu înseamaă nimic pentru că au crescut inflaţia şi preţurile", a declarat Cezar Preda.

Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, începând cu 1 iulie, pentru a compensa creşterea preţurilor la energie, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că suma venitului minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată în medie cu 30%.

În luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, diferenţiat în funcţie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei şi 18 lei pentru beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei.

Conform unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi a celor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici