Cluj: Peste 1.100 de angajaţi CFR urmează să fie concediaţi din martie

Peste 1.100 de angajaţi din sistemul feroviar din cadrul Regionalei CFR Cluj vor fi concediaţi, din luna martie, aceştia urmând să primească plăţi compensatorii pe o perioadă cuprinsă între 12 şi 15 luni, în funcţie de vechime.

183 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste 1.100 de angajaţi CFR urmează să fie concediaţi din martie

Cluj: Peste 1.100 de angajaţi CFR urmează să fie concediaţi din martie (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Sindicatului Regional "Libertatea" Mişcare Comercial Cluj, Grigore Mare, a declarat, sâmbătă, că situaţia este "o tragedie".

"Este o tragedie pentru calea ferată ce se întâmplă cu aceste diponibilizări. Pe raza Regionalei CFR Cluj, vor fi concediate 820 de persoane de la CFR Marfă, 280 de la CFR Călători şi 60 de la CFR Infrastructură. Oamenii vor primi plăţi compesatorii pe o perioadă de 12 sau 15 luni, în funcţie de vechime", a spus Mare.

Potrivit acestuia, cea mai afectată este compania CFR Marfă, unde activitatea a scăzut cel mai mult, atât din cauza crizei economice, cât şi a unor persoane din managementul companiei care au intrat în domeniul privat cu acelaşi obiect de activitate.

"Cei de la Marfă nu îşi mai pot plăti datoriile la stat. Activitatea a scăzut atât din cauze economice, cât şi din cauza unor persoane din conducere, care au intrat în sistemul feroviar privat", a spus Mare.

Acesta a acuzat Guvernul că a lăsat calea ferată "de izbelişte" şi că acest tip de transport nu este folosit la fel cum se întâmplă în alte state europene.

"Guvernul a lăsat de izbelişte calea ferată, spre deosebire de alte ţări europene. Statul român nu şi-a îndeplinit atribuţiile faţă de acest sistem de transport. Din cauza unor decizii greşite se pierd bani, călători şi marfă pe calea ferată românească", a spus Grigore Mare.

Angajaţii de la CFR Marfă vor pleca în şomaj de la 1 martie, iar restul din 30 martie.

Regionala CFR Cluj are ca arie de responsabilitate judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Societăţile de stat din sectorul feroviar vor concedia 10.342 de angajaţi în acest an, începând cu 1 martie. Cei mai mulţi disponibilizaţi, respectiv 6.380 de persoane, vor fi la CFR Marfă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici