Video Comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, după ce a fost pus să comenteze imagini cu violenţele din 10 august: Mi se pune, de o lună, în cârcă un COLAJ

Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru Drepturile Omului, i-a cerut, marţi, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenţie, Cătălin Paraschiv, să comenteze mai multe imagini cu violenţele jandarmilor de la miting, acesta precizând că i se "pune în cârcă un colaj de imagini de o lună de zile".

1842 afișări

Adriana Săftoiu, membru în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor, i-a solicitat, marţi, în cadrul audierii din Parlament, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jadarmeriei Române să comenteze nişte imagini cu violenţele forţelor de ordine de la mitingul din 10 august.

"Este bine să ne precizăm rolul în toată desfăşurarea evenimentului din 10 august. Rog Comisia să ia act că rolul colonelului Paraschiv a fost rolul unei forţe de intervenţie în rezervă. A intervenit doar atunci când i s-a solicitat de către comandantul misiunii şi din perspectiva asta, am rugămintea să adresaţi întrebările pentru că vă asigur că, în măsura în care nu va intra într-un conflict cu calitatea pe care o are la Parchet, vă va şi răspunde. În rest, orice alte răspunsuri pe care le aşteptaţi de la mine sau de la domnul colonel Paraschiv vor trebuit primite, comentate din perspectiva rolului şi funcţiei pe care l-a avut fiecare factor ", a răspuns Carmen Dan.

Adriana Săftoiu a insistat însă ca şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie să comenteze respectivele imagini, care suprindeau un băiat care a fost agresat de forţele de ordine la protestul din 10 august, deşi nu făcuse nimic.

"Am fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor militare, iar în Codul Penal prevede ceva: dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau de lucruri oficiale dintr-o cauză penală înainte de a se dispune o soluţie de trimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă în virtutea funcţiei se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. M-aţi invitat aici în calitate de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie, am menţionat public, îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie. Asigur că îmi asum toate faptele subordonaţilor mei, dar de aici şi a mi se pune în cârcă un colaj de imagini care rulează de o lună şi ceva de zile,care nu mă implică pe mine, nu vă supăraţi, dar nu am ce răspuns să dau", a răspuns comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

"Eu v-am întrebat care este opinia dumneavoastră în faţa acestor imagini pe care nu puteţi să le ignoraţi. Am vrut să-mi spuneţi punctul dumneavoastră de vedere în faţa unor imagini, dacă se încalcă dreptul unor cetăţeni care erau în Piaţă, care nu au avut acţiuni violente, se vede clar, şi sunt luaţi de către jandarmi, aruncaţi pe stradă. Nu vi se par acte violente care încalcă dreptul unor cetăţeni de a protesta? ", a întrebat Adriana Săftoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a replicat însă că informaţiile furnizate în cadrul comisiei vizează strict cadrul instituţional.

"Ca ministru, am toată înţelegerea pentru tenta emoţională pe care vreţi să o daţi abordării dumneavoastră. În acelaşi timp, vă rog frumos să acceptaţi că prezenţa noastră în faţa Comisiei este una strict şi pur instituţională. Motiv pentr care toate aspectele dumneavoastră pe care le cereţi a fi comentate de către cei care sunt acum în faţa dumneavoastră sunt sigură că vor fi desluşite şi elucidate în cursul anchetei penale care este în desfăşurare", a încheiat Carmen Dan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici