Consiliul Elevilor salută schimbările propuse la admiterea în liceu

Consiliul Naţional al Elevilor salută măsura adoptată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) privind creşterea ponderii mediei evaluării naţionale la admiterea în învăţământul liceal, dar critică lipsa dialogului, precizând că nu a fost consultată, nici de această dată, la luarea unei decizii.

296 afișări
Imaginea articolului Consiliul Elevilor salută schimbările propuse la admiterea în liceu

Consiliul Elevilor salută creşterea ponderii mediei evaluării naţionale la admiterea în liceu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Consiliul Naţional al Elevilor precizează, într-un comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX, că măsura adoptată de MEN privind creşterea ponderii mediei evaluării naţionale la admiterea în învăţământul liceal este una benefică.

"Astfel, se asigură o evaluare obiectivă şi se elimină discrepanţele apărute în unele situaţii, în urma notării subiective din ciclul gimnazial", spun reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, în comunicat.

Pe de altă parte, structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional condamnă faptul că nu a fost consultată nici de această dată în privinţa acestei decizii.

"Ministerul Educaţiei a încălcat dispoziţiile art. 80 (1) din Legea Educaţiei Naţionale, care specifică faptul că învăţământul este centrat pe beneficiari şi deciziile se iau prin consultarea acestora. Având în vedere faptul că educaţia este definită ca un bun public, comunicarea cu actorii sistemului trebuie să fie una reală şi continuă. Dialogul reprezintă mai mult decât comunicare prin intermediul presei", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, reprezentanţii Conisliului atrag atenţia asupra faptului că au trecut mai mult de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei, iar elevii încă nu au un statut aprobat.

"Ministerul are obligaţia de a elabora toate actele normative specificate în lege în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare, conform Art. 361 (6)", mai susţin reprezentanţii elevilor, în documentul citat.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat anterior, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că schimbările noului an şcolar sunt creşterea ponderii evaluării naţionale la admiterea în liceu, de la 50 la 75%, introducerea simulării bacalaureatului la clasa a XI-a şi evaluarea periodică la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

La admiterea în liceu, media de la evaluarea naţională avea, până acum, o pondere de 50%, la fel ca media anilor de gimnaziu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici