Corlăţean: Comunicatul BEC privind noi secţii de vot nu are forţă juridică. Nu pot încălca legea

Titus Corlăţean a declarat, luni, că MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi secţii de vot, dar a precizat că acesta nu are forţă juridică, prin urmare nu poate încălca legea.

808 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Comunicatul BEC privind noi secţii de vot nu are forţă juridică. Nu pot încălca legea

Corlăţean: Comunicatul BEC privind noi secţii de vot nu are forţă juridică. Nu pot încălca legea (Imagine: Edgar Jozsa/ Mediafax Foto)

"Problema noilor secţii de votare în străinătate, discutată atât de intens în ultimele zile: după hotărârea BEC cunoscută, adoptată seara, în noaptea zilei de marţi, marţea trecută şi primul comunicat, am fost şi noi şi opinia publică informaţi de apariţia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat şi, respectiv, o adresă în care BEC ne comunica «inexistenţa unui impediment legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate»", a afirmat Corlăţean, adăugând că după primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat "un proces intern de evaluare consolidată pentru îndeplinirea atribuţiilor sale legale în materie".

Titus Corlăţean a anunţat că, în urma acestei evaluări interne, Ministerul Afacerilor Externe "îşi menţine integral poziţia potrivit căreia nu există bază juridică legală pentru suplimentarea la turul doi cu noi secţii de votare în străinătate". "Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar şi alte dispoziţii legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, paşi, termene imperative care au expirat, dar nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit căreia s-ar putea înfiinţa noi secţii de votare în străinătate", a spus Titus Corlăţean.

Acesta a arătat jurnaliştilor cele două documente discutate, explicând că în comunicatul BEC se menţionează posibilitatea înfiinţării de secţii "prin inexistenţa acelor impedimente de natura legală", în timp ce hotărârea BEC, care are "forţă juridică", nu prevede nimic cu privire la inexistenţa unui impediment legal şi are forţă juridică.

"Comunicatul, care este un comunicat de presă, face această menţiune, comunicat care nu are forţă juridică. În consecinţă, ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Externe, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei, Ministerul Afacerilor Externe", a mai spus Titus Corlăţean, explicând motivele pentru care şi-a depus demisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici