Criza gunoaielor din Sectorul 1. Prefectul Capitalei, anunţ despre starea de alertă. Ce se întâmplă cu contractul cu Romprest

  • Alin Stoica a anunţat vineri că a semnat acordul pentru starea de alertă în Sectorul 1.
  • Starea de alertă provocată de criza gunoaielor va intra în vigoare sâmbătă, 24 iulie.
  • Contractul cu Romprest nu va fi reziliat, a declarat prefectul Capitalei.
5118 afișări
Imaginea articolului Criza gunoaielor din Sectorul 1. Prefectul Capitalei, anunţ despre starea de alertă. Ce se întâmplă cu contractul cu Romprest

UPDATE ORA 11:00 Declaraţiile prefectului Alin Stoica

 
Prefectul Alin Stoica a anunţat vineri că a acceptat solicitarea privind introducerea stării de alertă în Sectorul 1 al Capitalei. Aceasta va fi valabilă 30 de zile începând de la miezul nopţii.

Stoica a explicat de ce prima cerere de declarare a stării de alertă din luna iunie nu a fost aprobată.

„În momentul 7 iunie a fost o solicitare pentru că nu se ridicau deşeurile menajere din gospodării, era un blocaj la sortator. Atunci am găsit o soluţie care nu presupunea introducerea stării de alertă, funcţionează şi acum soluţia ... Blocajul de acum este generat de faptul că sunt multe deşeuri pe străzi ... Prestatorul nu poate sa facă faţă acestui val de deşeuri”, a explicat Alin Stoica.

Prefectul a mai spus că prin declararea stării de alertă nu va fi reziliat contractul cu societatea de salubrizare din Sectorul 1. Eventual, se poate apela la altă firmă care să ajute şi astfel serviciul public să funcţioneze eficient, a adăugat Alin Stoica.

„Nu va fi reziliat contractul cu Romprest. Din contră, este parte din soluţie. Pentru deşeurile suplimentare trebuie aduse capacităţi suplimentare şi trebuie să se întâmple rapid”, a precizat prefectul.

Alin Stoica a mai spus că situaţia va fi monitorizată cu atenţie şi că vor fi raportate zilnic cantităţile de gunoie adunate şi depozitate. De asemenea, specialiştii trebuie să lucreze la un plan cu trei puncte care vizează creşterea capacităţii de răspuns, întocmirea unui plan rapid şi disciplinarea agenţilor economici şi cetăţenilor care aruncă gunoaie pe domeniul public.

Criza gunoaielor din Sectorul 1

 
Prefectul Capitalei a trimis Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă. 
 
Alin Stoica a declarat joi că există un blocaj între prestator şi autoritatea publică locală. Potrivit acestuia, starea de alertă poate fi declarată pe o perioadă de cel mult 30 de zile.
 
Mai mult, acesta a spus că se face o analiză despre criza gunoaielor din Sectorul 1. Analiza urma să fie terminată până la finalul zilei de joi.
 
S-au schimbat lucrurile, atunci discuţia era despre deşeurile menajere. Acele deşeuri care sunt produse în gospodărie şi care sunt puse în tomberon şi preluate. Acea situaţie a fost deblocată, adică Primăria plăteşte şi acum direct sortatorului. Acea situaţie a fost rezolvată, acum discuţia este despre deşeurile de pe stradă, pe care prestatorul trebuie să le ia, să le ducă la reciclare sau la depozitare şi Primăria le plăteşte”, a declarat Stoica.
 
Întrebat unde e blocajul, prefectul a răspuns că între prestator şi autoritatea publică locală: „Primăria spune că plăteşte aceste deşeuri. Ceea ce nu se înţelege asupra preţului corect este serviciul de măturare, spălare, salubrizare stradală, iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător pentru toate serviciile pe care le face. Acest diferend nu va putea fi rezolvat chiar dacă va fi declarată starea de alertă pe o perioadă limitată de timp pentru evacuarea tuturor deşeurilor care pun în pericol siguranţa cetăţenilor”.
 
Primarul Clotilde Armand ceruse din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza gunoaielor neridicate de Romprest. Potrivit Primăriei, deşeurile nu mai fuseseră colectate de 20 de zile, ceea ce punea în pericol sănătatea cetăţenilor, dar şi mediul înconjurător.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici