CSM a trimis ministrului Justiţiei propunerile pentru pachetul de legi pe justiţie şi cere ca propunerile pentru conducerea parchetelor să fie făcute de Consiliu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că i-a trimis, vineri, ministrului Justiţiei propunerile pentru modificarea pachetului de legi ale justiţiei, una dintre propuneri fiind diminuarea rolului pe care îl are, în prezent, ministrul Justiţiei în numirea procurorilor-şefi.

1010 afișări
Imaginea articolului CSM a trimis ministrului Justiţiei propunerile pentru pachetul de legi pe justiţie şi cere ca propunerile pentru conducerea parchetelor să fie făcute de Consiliu

CSM a trimis ministrului Justiţiei propunerile pentru pachetul de legi pe justiţie şi cere ca propunerile pentru conducerea parchetelor să fie făcute de Consiliu

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul -acestuia, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţieşi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului Justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 18 ani în funcţia de judecător sau procuror, nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la Codul deontologic", se arată în documentul CSM.

În prezent, şefii parchetelor sunt numiţi de preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM.

De asemenea, CSM propune ca vechimea minimă în funcţiile de judecător sau procuror a persoanelor eligibile pentru a fi numite la conducerea parchetelor să crească de la 15, cum propune Ministerul Justiţiei, la 18 ani, potrivit sursei citate.

CSM mai propune ca preşedintele României să nu poată refuza propunerile făcute de Consiliu în privinţa conducerii parchetelor, în timp ce, potrivit propunerii Ministerului Justiţiei şi legii actuale, "preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului".

Revocarea procurorilor-şefi ar urma să se facă tot la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justiţiei, în timp ce, în prezent, revocarea acestora se face la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

CSM mai propune ca instanţele militare să fie desfiinţate şi să fie reorganizate ca structuri în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă curţile de apel şi parchetelor de pe lângă tribunale, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Pachetul de legi privind Justiţia va fi trimis, marţi, de Ministerul Justiţiei către CSM, urmând ca imediat după ce CSM va da avizul, să fie transmis la Guvern, în viitoarea şedinţă şi, ulterior, la Parlament, a anunţat, marţi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Pe rolul Parlamentului se află 5 proiecte de lege, toate referitoare la legile justiţiei. Toate pot fi puse în discuţie şi adoptate, independent de ceea ce venim noi. Una e din 2008, o ordonanţă 46/2008 prin care se dorea intrarea în magistratură doar pe simplu interviu la o vechime de 18 ani", a spus Tudorel Toader la Comisia juridică a Senatului.

El a spus că CSM a trimis punctele de vedere asupra acestui pachet de legi în cursul zilei de luni, respectiv după trei luni şi că proiectele de lege nu vor mai intra în dezbatere publică.

"Nu trebuie să mai punem în dezbatere publică, pentru că iniţial proiectul a parcurs această etapă. Forma finală va fi trimisă la CSM, să vadă ce am preluat, imediat după începerea săptămânii viitoare. Sperăm că CSM va găsi răgaz să parcurgă acest draft, care nu mai aşteaptă 30 de zile pentru că a fost în transparenţă decizională. Marţi trimitem la CSM. Când avem avizul, trimitem la Guvern la prima şedinţă şi la Parlament", a spus Toader.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici