DIICOT: Marian Corcodel dădea bani cu camătă subordonaţilor şi percepea dobânzi de până la 20%/ Şeful Bazei de Administrare a Jandarmerie, arestat 30 de zile

Comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, dădea bani cu camătă subordonaţilor şi percepea dobânzi de până la 20%, între angajaţi fiind răspândite expresii precum „are cardul la Corcodel” sau „Banca Română de Comerţ Corcodel”.

3203 afișări
Imaginea articolului DIICOT: Marian Corcodel dădea bani cu camătă subordonaţilor şi percepea dobânzi de până la 20%/ Şeful Bazei de Administrare a Jandarmerie, arestat 30 de zile

DIICOT: Marian Corcodel, comandant în Inspectoratul General al Jandarmeriei dădea bani cu camătă subordonaţilor şi percepea dobânzi de până la 20%

UPDATE: Şeful Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Marian Corcodel, a fost arestat 30 de zile

Comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost arestat prevenitv, vineri seara, în dosarul în care este acuzat că dădea bani cu camătă subordonaţilor şi percepea dobânzi de până la 20%.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti şi este executorie.

Măsura poate fi contestată la instanţa supremă.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), începând cu anul 2011, Marian Corcodel, cu gradul de colonel, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, ce au calitatea de militari. Scopul constituirii acestui grup era săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar şi delapidare.

„În uma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonaţi ai inculpatului Corcodel Marian sau persoane din cercul relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 şi 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit”, precizează DIICOT.

Investigaţia procurorilor a scos la iveală faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau date unora dintre membrii grupării, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel . De altfel, la nivelul Bazei era răspândită expresia „are cardul la Corcodel” pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau „Banca Română de Comerţ Corcodel”.

„De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonaţi care au aderat la grupul infracţional organizat pe care l-a iniţiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional”, conform procurorilor.

Sursa citată arată că faptele grupării i-au fost aduse la cunoştinţă lui Cristescu Octavian, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcţia Generală de Protecţie Internă a MAI. Cristescu este şi el cercetat în dosar pentru că, deşi avea ca obligaţia să raporteze conducerii şi să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, el a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către Marian Corcodel, acordându-i protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii.

„Urmare punerii în executare , la data de 3 august 2017 a 12 mandate de percheziţie domiciliară, atât la persoane fizice cât şi în spaţii din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul IGJR, au fost identificate şi ridicate, atât în biroul inculpatului Corcodel Marian, cât şi în alte spaţii, foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar şi agende şi notiţe deţinute de membrii grupului infracţional, pentru a avea o evidenţă strictă atât a debitorilor, cât şi a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobândă (camătă). De asemenea, în biroul utilizat de către inculpatul Corcodel Marian la sediul IGJR – BAD a fost identificată şi suma de 50.000 lei şi 55.000 euro, cu privire la care urmează a fi efectuate cercetări pentru stabilirea provenienţei”, potrivit sursei menţionate.

Marian Corcodel urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Recent, Jandarmeria Română a fost în atenţia publică după ce şeful instituţiei şi-a depus dosarul de pensionare în contextul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legii pensiilor speciale, anunţată de Guvern.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici