Video DECLARAŢIA ZILEI Tudorel Toader înfiinţează "DNA-ul magistraţilor", o direcţie care să se ocupe de investigarea presupuselor fapte penale ale acestora

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, luni, că este necesară înfiinţarea unei direcţii specializate în cadrul Ministerului Public, pe lângă DNA şi DIICOT, care să se ocupe de investigarea presupuselor fapte penale ale magistraţilor.

893 afișări

Propunerea face parte din proiectul de modificare a legilor justiţiei, prezentat, miercuri, de Tudorel Toader.

„Propunem înfiinţarea unei direcţii specializate în cadrul Ministerului Public, o a treia direcţie pe lângă DNA şi DIICOT, o direcţie care să aibă compteneţa exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de către magistraţi”, a spus Toader.

Ministrul Justiţiei a explicat faptul că prin această direcţie se va proteja autonomia judecătorilor.

„În felul acesta, avem în vedere implemnatrea unei protecţii şi autonomii, a unor garanţii faţă de magistraţii că ar fi comis infracţiuni. Aţi văzut şi am văzut faptul că uneori se reclamă în spaţiul public de către judecători, ca urmare a unei soluţii, sunt anchetaţi de către autorii rechizitoriilor ale căror soluţii au fost infirmate. Personal, eu am această convingere pentru că nu avem soluţii care să o confirme, dar ca o garanţie pentru independenţa judecătorilor vom avea un corp specializat, format din 20 de procurori care să ancheteze reclamatele presupus a fi săvârşite de către magistraţi”,a explicat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a prezintat, miercuri, modificările propuse pentru legile justiţiei.

Este vorba despre Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„Proiectul de lege va merge la Guvern, Guvernul exprim speranţa că îl va adopta, după care îl trimitem imediat în Parlament pentru a intra în procedură legislativă normală. Adică nu este şi nu poate fi vorba despre adoptarea prin OUG”, a mai spus Toader, în cadrul conferinţei de presă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici