Direcţiile de Sănătate Publică sunt tot fără specialişti, deşi numărul bolnavilor de COVID este mai mare decât în starea de urgenţă

  • În luna aprilie, Guvernul României a aprobat suplimentarea cu 2000 de posturi a personalului prevăzut pentru Direcţiile de Sănătate Publică şi Serviciile de Ambulanţă
  • În Dolj, Olt şi Mehedinţi, posturile de epidemiologi şi medici de laborator au rămas neocupate pentru că nu s-au înscris candidaţi
  • Pentru că nu sunt specialişti în DSP-uri, anchetele epidemiologice durează mai mult
1483 afișări
Imaginea articolului Direcţiile de Sănătate Publică sunt tot fără specialişti, deşi numărul bolnavilor de COVID este mai mare decât în starea de urgenţă

Dacă te-ai întrebat de ce depistarea bolnavilor de COVID-19 sau identificarea contacţilor acestora durează chiar şi câteva zile sau de ce nu pot fi monitorizaţi corect cei izolaţi acasă, o explicaţie este că nu sunt suficienţi specialişti în sistemul de sănătate publică.

În luna aprilie, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 2 mii de posturi pentru personalul din Direcţiile de Sănătate Publică  şi Serviciile de Ambulanţă. Angajările se puteau face fără concurs, dar pe o perioadă de şase luni. Reprezentanţii instituţiei au răspuns, la solicitarea MEDIAFAX, că nu ştiu încă, câte posturi au fost ocupate.

De la Traian Măgală, medic la SAJ Dolj, am aflat că, pe perioada stării de urgenţă, medicii de aici au fost ajutaţi de rezidenţii care se specializează în medicina de familie. Doar un ambulanţier şi o asistentă au fost angajaţi, dar după ce am trecut la starea de alertă.

În schimb, la DSP -urile din Oltenia, epidemiologii, medicii de laborator şi cei de igienă sunt greu de găsit.

La Olt, de exemplu, din 10 posturi de medici disponibile în cadrul Direcţiei de Sănătate  Publică, doar 3 au fost ocupate, iar la Mehedinţi au fost angajaţi doar 2 medici şi asistenţi, deşi era nevoie  de 7.

La DSP Dolj, sunt doar cinci epidemiologi, dar au fost angajaţi trei informaticieni.

“La ambulanţieri au fost mai multe persoane doritoare, doar că n-au fost dosarele în regulă pentru că nu aveau vechime, diferite situaţii care ţineau de cerinţe.”, a declarat Traian Măgală- purtător de cuvânt SAJ Dolj.

“Zece posturi de medici, în specialităţile de laborator, igienă şi de medicină generală, ocazie cu care au fost depuse 7 dosare şi admise 5 persoane. Din cele cinci persoane, două nu s-au prezentat.”, a declarat Gabriela Gogiu- purtător de cuvânt DSP Olt.

“Datorită faptului că din cele 7 posturi vacante au fost ocupate doar două posturi, personalul existent a efectuat muncă suplimentară.”, a precizat Codruţa Vochescu-purtător de cuvânt DSP Mehedinţi.

La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat suplimentarea, pentru o perioadă de 6 luni, cu 2000 de posturi a personalului prevăzut pentru DSP şi SAJ, măsură binevenită pentru acoperirea populaţiei cu servicii de sănătate necesare în zonele unde acestea sunt deficitare. Procedurile pentru ocuparea acestor posturi s-au făcut la nivelul fiecarei unităţi în parte. Ministerul Sănătăţii este în proces de centralizare a informaţiilor privind ocuparea acestor posturi.”, răspunsul Ministerului Sănătăţii la solicitarea MEDIAFAX.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici