Disidentul Iulius Filip, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului

Consilierii ALDE din cadrul CGMB au propus, pentru şedinţa de săptămâna viitoare, un proiect care prevede acordarea titlului de cetăţean de onoare disidentului anticomunist Iulius Filip. În document se specifică faptul că lui Filip i s-a refuzat liberarea condiţionată de la Aiud.

292 afișări
Imaginea articolului Disidentul Iulius Filip, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului

Disidentul Iulius Filip, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului

„În 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet, adresat lui Nicolae Ceauşescu, intitulat „Vis şi spreanţă”, care se încheia cu versurile „Laude, minciuni şi vorbe, cu ele mereu ne-aţi dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârşit şi-apus”. A fost arestat în 3-5 martie 1981 şi anchetat, iar în 15 martie a fost trecut în rezervă pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul, semnat de patru consilieri ALDE din cadrul Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, mai menţionează faptul că Filip a fost condamnat la închisoare, şi ulterior i s-a refuzat liberarea condiţionată.

„Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiţionat, deoarce întrunea condiţiile: Cu toate acestea, Iilius Filip nu a fost lăsat liber. Iar asta întrucât Comisia de liberare condiţionată a decis că Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare şi că a continuat acţiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist şi a Republicii Socialiste România”, se arată în proiectul de hotărâre.

Iulius Filip a revenit recent în atenţia opiniei publice, asta după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost acuzat că ar fi respins eliberarea condiţionată a dizidentului, pe vremea când Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici