DNA cere închisoare cu executare orientată spre maximum pentru Alina Bica şi Horia Simu/ DATA la care Instanţa supremă va pronunţa sentinţa definitivă

Magistraţii instanţei supreme vor pronunţa, pe 26 iunie, o soluţie definitivă în dosarul în care Alina Bica a fost judecată pentru fapte de corupţie, alături de afaceristul Horia Simu. La ultimul termen, de luni, Simu a spus că din cauza acestui dosar nu mai are nici afaceri, nici familie.

1158 afișări
Imaginea articolului DNA cere închisoare cu executare orientată spre maximum pentru Alina Bica şi Horia Simu/ DATA la care Instanţa supremă va pronunţa sentinţa definitivă

DNA cere închisoare cu executare orientată spre maximum pentru Alina Bica şi Horia Simu

„Onorată instanţă, nu am dat mită nimănui, nu am cumpărat influenţă. Dar am greşit la insistenţele domnului Pop. Am stat 120 de zile în arest şi mi s-a născut copilul în puşcărie. Nu mai am familie şi niciun business. Dacă şi asta este o pedeapsă, vă rog să o luaţi în considerare”, a spus omul de afaceri Horia Simu, în ultimul cuvânt.

La rândul său, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, le-a spus magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) că acest dosar i-a distrus cariera.

„53 de zile arest preventiv, toata cariera mea a fost distrusă ca urmare a contactului meu cu Horia Simu. Sunt foarte emoţionat. Sunt de acord cu concluziile avocatului meu, solicit achitarea. Eu consider că este o mare eroare, nu cunosc de unde vine. Este o mare eroare. Răspunsurile mi le-a dat domnul Simu”, a spus Şerban Pop.

Procurorul DNA a cerut, luni, la ultimul termen în dosarul în care Alina Bica este acuzată de fapte de corupţie alături de afaceristul Horia Simu, pedeapsă cu închisoare orientată spre maximum pentru toţi inculpaţii din această cauză. Decizia va fi definitivă.

„Solicităm executarea pedepselor în penitenciar a tuturor celor trei inculpaţi. Cerem majorare la Alina Bica, mai ales pentru că a fost deja condamnată în alt dosar”, a cerut, luni, reprezentantul Ministerului Public.

De asemenea, procurorul DNA a cerut ca pedepsele de la apel să fie mai mari decât cele pronunţate de instanţa de fond.

În acest dosar, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o, pe 26 ianuarie 2017, pe Alina Bica, fostul procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), la trei ani şi şase luni cu executare pentru favorizarea făptuitorului, încadrarea juridică fiind schimbată din luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu în favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Şi în cazul acestuia, încadrarea juridică a fost schimbată din complicitate la infracţiunea de dare de mită în trafic de influenţă.

Totodată, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă. Şi în cazul acestuia, judecătorii instanţei supreme au schimbat încadrarea juridică din dare de mită în cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului DNA, în 2014, Şerban Pop ar fi primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici