DNA ridică documente din sediul Ministerului Educaţiei, într-un dosar privind un proiect POSDRU. Ce spune Ministerul Educaţiei

Procurorii DNA ridică documente din sediul Ministerului Educaţiei şi din birourile Unităţii de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă şi Organismului Intermediar - Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din Bucureşti, într-un dosar privind un proiect POSDRU.

1769 afișări
Imaginea articolului DNA ridică documente din sediul Ministerului Educaţiei, într-un dosar privind un proiect POSDRU. Ce spune Ministerul Educaţiei

DNA ridică documente din sediul Ministerului Educaţiei, într-un dosar privind un proiect POSDRU (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei arată, luni, în legătură cu acţiunea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că pune la dispoziţia anchetatorilor documentele referitoare la cazurile care ridică suspiciuni privind proiecte POSDRU din perioada 2009-2010, pentru a putea fi descoperite eventualele nereguli.

"Având în vedere cercetările pe care procurorii DNA le efectuează în legătură cu proiectele POSDRU din perioada 2009-2010, Ministerul Educaţiei Naţionale îşi manifestă întreaga deschidere şi cooperare cu anchetatorii, în vederea clarificării întregii situaţii şi descoperirii eventualelor nereguli înregistrate în activitatea din trecut a instituţiei. Ministerul Educaţiei pune la dispoziţie toate documentele necesare pentru a face lumină în cazurile care ridică suspiciuni", se arată într-un comunicat de presă al MEN, transmis după ce procurorii DNA au ridicat din instituţie mai multe documente.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat că instituţia "susţine lupta împotriva corupţiei" şi va face toate demersurile necesare pentru ca "eventualele semne de întrebare în privinţa derulării unor proiecte să fie lămurite".

Ispas (MEN): Ministerul a încercat doar să grăbească depunerea cererilor de rambursare

Secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), Gabriel Ispas, a spus, despre ancheta privind un proiect POSDRU, că MEN a încercat doar să grăbească depunerea cererilor de rambursare, iar dacă cineva a cerut refacerea documentelor justificative, acea persoană va răspunde.

Ispas a răspuns astfel unei întrebări legate de completarea unor documente justificative după depunerea cererilor de rambursare.

"Dacă acest lucru este adevărat şi într-adevăr cineva ar fi făcut o asemenea operaţiune, atunci este treaba anchetatorilor să găsească această persoană. Noi le stăm la dispoziţie cu toate informaţiile necesare. Dacă cineva a solicitat acest lucru, va răspunde pentru faptele sale. Noi nu am încercat (acest lucru - n.r.), ca minister. Constant, am cerut să grăbească procedura de depunere de cereri finale de rambursare, pentru a creşte gradul de absorbţie a banilor europeni", a spus secretarul general adjunct al MEN.

Gabriel Ispas a adăugat, în acelaşi context, că toate documentele sunt la echipa de management a proiectului. El a precizat că ultima echipă de management a fost condusă de "doamna Paşa Policov (expert în cadrul MEN - n.r.)".

Secretarul general adjunct al MEN a fost întrebat de jurnalişti şi dacă ar fi insistat cineva să scoată din sediul instituţiei documente sau laptopuri în cursul zilei de luni. "Nu pot să confirm sau să infirm acest lucru", a răspuns Ispas.

El a adăugat că luni, la zece minute după ce echipa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a intrat în sediul ministerului, toate birourile erau asigurate spre a putea fi predate documente şi că o încăpere în care s-ar fi aflat acte legate de proiect a fost a fost sigilată.

Întrebat dacă a discutat cu Ecaterina Andronescu despre ancheta DNA în acest caz, Gabriel Ispas a spus că nu a vorbit de patru luni cu fostul ministru al Educaţiei.

Surse judiciare declaraseră, luni, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ridică documente în legătură cu un proiect POSDRU derulat de Ministerul Educaţiei, calculatoarele pe care sunt documentele aferente proiectului, precum şi alte mijloace de stocare a datelor.

Potrivit surselor citate, este vorba despre derularea proiectului POSDRU "Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I. Programe integrate pentru creşterea accesului la educaţie şi a nivelului educaţional al copiilor din comunităţi defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 - 2009", din cadrul Axei prioritare 2 Învăţare pe tot parcursul vieţii - Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii. Asistenţa financiară nerambursabilă a acestui proiect este de 15.929.018 lei, iar valoarea totală este de 18,5 milioane de lei.

În acest caz a fost începută urmărirea penală in rem, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub învinuire. Anchetatorii au indicii că nu ar exista documente justificative pentru cheltuielile efectuate în cadrul acestui proiect şi pentru cererea de rambursare depusă. Mai mult, procurorii ar avea indicii că în prezent sunt refăcute documentele aferente proiectului, susţin sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici