Fosta maică stareţă de la Tanacu, condamnată pentru moartea Irinei Cornici, eliberată

Fosta maică stareţă de la Mănăstirea Tanacu din judeţul Vaslui, condamnată la şase ani de închisoare pentru moartea măicuţei Irina Cornici într-un proces de exorcizare, a fost eliberată condiţionat, marţi, din Penitenciarul Bacău, unde a ispăşit ultimul an de pedeapsă.

670 afișări
Imaginea articolului Fosta maică stareţă de la Tanacu, condamnată pentru moartea Irinei Cornici, eliberată

Fosta maică stareţă de la Tanacu, condamnată pentru moartea Irinei Cornici, eliberată (Imagine: Shutterstock)

Încarcerată în ianuarie 2008, odată cu alte trei foste măicuţe şi cu fostul preot Daniel Corogeanu, fosta stareţă Nicoleta Arcălianu a ieşit din penitenciar odată cu ispăşirea a două treimi din pedeapsă, precum şi datorită comportamentului exemplar pe care l-a avut pe timpul executării pedepsei.

De altfel, înainte de eliberare, fosta măicuţă Neonila, aşa cum era cunoscută la Mănăstirea Tanacu înainte de a fi arestată, a fost supusă unei evaluări în cadrul comisiei pentru eliberări condiţionate a Penitenciarului Bacău.

"Comisia de eliberări condiţionate s-a întrunit în plen şi a propus eliberarea condiţionată a persoanei private de libertate Nicoleta Arcălianu, propunere înaintată către instanţă. Magistraţii Judecătoriei Bacău au dispus punerea în libertate a fostei măicuţe, care se afla în penitenciarul de la Bacău din august 2010, atunci când a fost transferată din Penitenciarul Vaslui", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău, Mădălina Mătăsaru.

Fosta stareţă de la Mănăstirea Tanacu a fost condamnată definitiv şi irevocabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă care a condus la moartea măicuţei Irina Cornici.

În prezent, singura persoană încă încarcerată în cazul "Tanacu" este fostul preot Daniel Corogeanu, care, cel mai probabil, va fi eliberat condiţionat la începutul anului viitor, el fiind condamnat la şapte ani de închisoare.

Celelalte trei măicuţe din acelaşi dosar au fost eliberate din penitenciar la sfârşitul anului trecut, după ce au fost condamnate la cinci ani de închisoare pentru aceeaşi faptă.

În iunie 2005, cele patru măicuţe şi preotul Petru Corogeanu au răstignit pe o cruce improvizată din lemn o tânără în vârstă de 23 de ani pentru a fi exorcizată. După trei zile de chinuri groaznice, în care nu a mâncat şi nu a băut nimic, Irina Cornici a murit.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea preotului Corogeanu la şapte ani de detenţie, pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Măicuţa Nicoleta Sofia Arcălianu a primit şase ani de închisoare, iar măicuţele Adina Lucia Cepreaga, Simona Bârdănaş şi Elena Oţel câte cinci ani, pentru aceeaşi infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici