Guvernul promite un software care să urmărească în timp real orice transport de lemn, de la tăiere până la export

Un software achiziţionat cu sprijinul Băncii Mondiale în 2008 a fost extins pentru a permite urmărirea în timp real a oricărui transport de lemn, de la plecarea din pădure şi până când este exportat sau ajunge produs finit, a anunţat ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană.

439 afișări
Imaginea articolului Guvernul promite un software care să urmărească în timp real orice transport de lemn, de la tăiere până la export

Guvernul promite un software care să urmărească în timp real orice transport de lemn, de la tăiere până la export (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)

Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta spunând că, "după lupte seculare", se poate pune în practică această idee.

"După lupte seculare - sper să fie de data asta sigur, mi-aţi dat o notă că implementăm soft-ul, am aici nota şi sună aşa de bine, vreau doar să-mi confirmaţi - cum e cu soft-ul ăla prin care putem urmări toate maşinile care transportă lemn?", a întrebat-o Ponta pe Doina Pană.

"Este o veste foarte bună pentru pădurile româneşti şi o veste foarte proastă pentru cei care s-au ocupat cu tăierile ilegale, în sensul că un soft existent din 2008, prin Banca Mondială, care urmărea trasabilitatea lemnului din pădure până la destinatarul final, însă până în 15 a lunii viitoare, l-am extins şi permite urmărirea în timp real a drumului lemnului, începând din momentul în care pleacă camionul din pădure şi până când iese din ţară sau este în stadiu de mobilă", a explicat ministrul.

Ponta a remarcat că software-ul a fost achiziţionat în 2008 şi s-au pierdut astfel şase ani pentru că abia acum este funcţional, însă Pană a explicat că este vorba de o extindere, de fapt, a unui program utilizat deja, dar care permite acum urmărirea transporturilor de lemn.

"Soft-ul este utilizat, dar nu în acest sens şi, cu o extindere minimă, permite această urmărire în timp real a trasabilităţii lemnului", a precizat Pană.

Ministrul a apreciat că extinderea programului va conduce la "eradicarea drastică" a tăierilor ilegale din păduri, iar ministrul Mediului, Attila Korodi, a susţinut şi el că, astfel, infracţionalitatea va scădea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici