Iniţiativă civică - Cluj-Napoca, primul oraş în care fumatul să fie interzis în spaţiile publice

Un grup de cetăţeni a lansat, joi, o iniţiativă civică în vederea derulării unui proiect pilot prin care Cluj-Napoca să devină primul oraş din România în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iniţiativă civică - Cluj-Napoca, primul oraş în care fumatul să fie interzis în spaţiile publice (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al iniţiatorilor demersului, România a rămas printre puţinele state europene în care se mai poate fuma în spaţiile publice închise, ţara neadoptând recomandările Consiliului Uniunii Europene, potrivit cărora toate ţările membre trebuie să pună în aplicare măsuri de protejare a cetăţenilor împotriva expunerii la fumul de tutun.

"Vrem să sensibilizăm autorităţile locale şi am lansat o iniţiativă civică prin care dorim ca oraşul nostru să fie din acest an obiectul unui proiect pilot: Cluj-Napoca, primul oraş din România în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise. Dacă se poate la alţii, de ce nu s-ar putea şi aici? Fiecare om are dreptul de a se bucura de o ambianţă plăcută, într-un local public, la un suc sau la un ceai, fără să fie nevoit să inhaleze pasiv fumul de ţigară şi să îi fie îmbâcsite hainele cu miros de tabac. România a rămas printre puţinele state europene în care se mai poate fuma în spaţiile publice, ţara noastră neadoptând recomandările Consiliul UE, potrivit cărora toate ţările membre trebuie să pună în aplicare măsuri pentru a-şi proteja pe deplin cetăţenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public", se arată în comunicat.

Mihai Cucerzan, unul dintre iniţiatorii demersului, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că aşteaptă o implicare a autorităţilor locale care să sprijine acest demers, în caz contrar urmând să înceapă o campanie de strângere de semnături care să constituie bază pentru un proiect de hotărâre în Consiliul Local Cluj-Napoca.

"Dacă ar fi să optăm pentru procedura iniţiativei legislative cetăţeneşti e mai complicat, în condiţiile în care, pentru a putea fi înaintat Consiliului Local Cluj-Napoca, proiectul trebuie să fie susţinut prin semnătură de cel puţin 5 la sută din populaţia cu drept de vot a municipiului. Dacă autorităţile locale nu vor manifesta interes faţă de această propunere, putem lua în calcul şi strângerea de semnături', a declarat acesta.

Cucerzan a subliniat că un oraş care vrea să devină Capitală Culturală Europeană trebuie să respecte o astfel de reglementare de bun-simţ privind fumatul "prezentă în majoritatea statelor civilizate din Europa".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 23 comentarii
Taguri:
CLUJ ,
FUMAT ,
INIŢIATIVĂ
COMENTARII
 • autor 1 iul 2014

  ar trebui sa fie spatiu amenajat pt fumatori nu invers. Peste tot ma afum ca o slanina.Daca fumezi fumeaza unde nu deranjezi pe altii.

 • discriminare 30 iun 2014

  Daca vreau sa fumez vreau sa o pot face. Daca vreau sa raman nefumator, vreau sa o pot face.
  Altceva e discriminare. Nu vreau fum, merg la nefumatori. Simplu.

 • Leuca Teodor 9 ian 2013

  Nu taiati esentialul! Corect este numai prin referendum local

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT