International Health Forum: În România, preţul mic duce la un deficit pe piaţa medicamentelor

International Heath Forum, cel mai mare eveniment al industriei de medicamente generice, care va avea loc pe 25 aprilie, îşi propune să dezbată problemele legate de preţul tratamentelor şi accesul la acestea pentru bolnavii din România. Preţul mic al medicamentelor duce la dispariţia lor de pe piaţă.

282 afișări
Imaginea articolului International Health Forum: În România, preţul mic duce la un deficit pe piaţa medicamentelor

Intenational Heath Forum: În România, preţul mic duce la un deficit pe piaţa medicamentelor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"International Health Forum este cel mai important eveniment al industriei de medicamente generice şi biosimilare a României, care aduce la aceeaşi masă companii farmaceutice, politicieni, specialişti în sănătate, oficiali publici, organizaţii de pacienţi şi lideri de opinie pentru a dezbate şi a schimba p[reri despre cele mai importante probleme pe care le înfruntă industria", se arătă într-un coumunicat de presă al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Evenimentul se va afla la a treia ediţie şi este susţinut de Medicines for Europe (MfE), organizaţia reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice şi biosimilare din Europa.

"Anul acesta accentul se va pune pe modele de politici de reglementare si de stabilire a preţurilor, care să prevină deficitul de medicamente generice şi biosimilare de pe piaţa din România, obstacolele pacientului pentru accesul tratamentelor accesibile (clawback şi stabilirea preţurilor), starea industriei şi competitivitatea pe piaţa locală, trenduri europene şi modele de urmat pentru beneficiul pacienţilor, guvernului şi industriei", reiese din comunicatul APMGR.

Potrivit APMGR, Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. România are o tradiţie în producerea medicamentelor de peste 100 de ani, iar sectorul farmaceutic a fost declarat sector strategic pentru economia României, fiind inclus pe lista celor 10 domenii prioritare pentru economia ţării.

"România este mult în urmă la încurajarea utilizării de medicamente alternative generice şi biosimilare pentru a favoriza accesul pacienţilor la tratamente şi la economisirea de bani publici. Combinaţia complet nesustenabilă a taxei clawback şi a politicii celui mai mic preţ la medicamente conduce spre un deficit de medicamente pe piaţă, dăunând industriei locale care produce exclusiv medicamente generice", explică Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

"Printre persoanele care vor lua cuvântul la eveniment, se află: prim-ministrul Sorin Grindeanu, ministrul Sănătăţii Florin Bodog, ministrul Economiei, Mihai Tudose, consilierul pe sănătate al Preşedintelui, Dana Loreta Paun, preşedintele CNAS, Marian Burcea, preşedintele ANMDM, Nicolae Fotin, preşedintele MfE, Jacek Glinka, presedintele APMGR, Adrian Grecu, parlamentari, academicieni internationali si directori ai companiilor farmaceutice", anunţă organizatorii International Health Forum.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici