Video Ion Iliescu şi Petre Roman, inculpaţi în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990/ Primele declaraţii ale lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu după anunţul procurorilor

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

18898 afișări

"În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. 1, lit a, g şi j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, faţă de inculpaţii: ILIESCU ION, la data săvârşirii faptelor, preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României; ROMAN PETRE, la data săvârşirii faptelor, prim-ministru al Guvernului interimar al României; VOICULESCU GELU VOICAN, la data săvârşirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României; NICOLAE DUMITRU, la data săvârşirii faptelor, prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale; MĂGUREANU VIRGIL, la data săvârşirii faptelor, director al Serviciului Român de Informaţii;general (rez.) FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data săvârşirii faptelor, adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

De asemenea, în aceeaşi cauză s-a dispus punerea în mişcarea acţiunii penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii pentru Emil Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu, la data săvârşirii faptelor vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională; Adrian Sârbu, la data săvârşirii faptelor şef de cabinet şi consilier al primului ministru; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Plăieş Burlec, la data săvârşirii faptelor ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.)Vasile Dobrinoiu, la data săvârşirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, dar şi general (rez.) Petre Peter, la data săvârşirii faptelor comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.

Totodată, urmărirea penală se efectuează, în continuare, faţă de alţi 18 suspecţi, sub aspectul săvârşirii aceloraşi infracţiuni.

Petre Roman despre inculparea sa în dosarul Mineriadei: Acuzaţia este neîntemeiată şi absurdă

Fostul premier Petre Roman a declarat vineri pentru MEDIAFAX că inculparea sa în dosarul Mineriadei nu se sprijină pe nicun fel de dovezi, el apreciind că acuzaţia care i s-a adus este neîntemeiată şi absurdă.

''Reacţia, în primul rând, afirmaţia mea cât se poate de apăsată şi categorică este că această acuzaţie nu se sprijină pe niciun fel de dovezi, nu are niciun fel de susţinere faptică, e neîntemeiată, aş putea spune chiar că, într-un fel, e chiar absurdă'', a precizat Petre Roman pentru MEDIAFAX.

El a susţinut că intervenţia forţelor de ordine în dimineaţa zilei de 13 iunie nu era îndreptată împotriva populaţiei civile, ci avea un singur scop, respectiv acela de a restabili traficul în zona Pieţii Universităţii.

''Asta a fost tot, intervenţia era perfect legitimă, a fost cerută de Procurorul General, iar înainte de asta au fost câteva încercări de a realiza un acord, un protocol cu reprezentaţii celor din piaţă. În ultimă instanţă, chiar în ziua de 11 iunie, acest acord s-a realizat, iar Asociaţia 21 a respins acordul. Dacă nu ar fi respins acel acord realizat cu Guvernul, nu se întâmpla absolut nimic'', a menţionat Roman, care a precizat că spera ca procurorii să se concentreze asupra acestui lucru cu cercetările.

''Din păcate, această acuzaţie sună ca un mesaj politic, nu altfel'', a spus Petre Roman.

Solicitat să comenteze momentul în care s-a făcut aceast inculpare, ca distanţă în timp faţă de eveniment, Roman a precizat: ''Sunt observaţii de bun simţ, dar eu nu vreau să speculez pe această temă, o pot face ziariştii. Eu vreau să mă refer la conţinutul propriu-zis al acuzaţiei pe care îl resping în modul cel mai categoric''.

Munteanu: Dosarul Mineriadei, indicator deosebit de relevant al situaţiei statului şi instituţiilor

Dosarul Mineriadei, ca şi cel al Revoluţiei sau al evenimentelor din decembrie 1989 reprezintă un indicator deosebit de relevant al situaţiei statului român şi al instituţiilor sale vreme de peste 20 de ani, a declarat fostul lider al studenţilor Marian Munteanu pentru MEDIAFAX.

''Este foarte grav că s-a întârziat atât de mult din punctul nostru, al celor care am avut direct de sufierit, dar şi din punctul de vedere al societăţii este foarte grav că nu s-a clarificat această chestiune până acum'', a spus el.

Marian Munteanu a precizat că deşi în cazul său a fost soluţionată o tentativă de omor, iar făptuitorul a fost pedepsit, dosarul a fost tergiversat.

''Atât mie, cât şi altor colegi de-ai mei nu ni s-a luat nicio declaraţie în acest dosar până anul acesta. Ca să înţelegeţi cum s-au desfăşurat anchetele procuraturii, când anumiţi domni foarte vocali de vreo 10-15 ani tot apăreau pe la televizor vorbind despre cercetări, ei nici măcar nu investigau cum se cuvine cazul. A fost o operaţiune de tergiversare, probabil dirijată şi organizată, ceea ce spune mult despre prezenţa nocivă a unor structuri foarte puternice în statul român, care au viciat grav întregul mers al societăţii noastre, nu numai prin blocarea unor dosare, aici este un caz strigător la cer, dar oameni care au această putere, au intervenit în dezbaterea publică în vehicularea unor informaţii sau a unor dezinformări, în intervenţia în dezbaterea poliutică, în jocul poilitic. Deci iată în ce hal a trăit societatea noastră două zeci şi ceva de ani şi, probabil, anumite forţe încă sunt active în această direcţie'', a adăugat fostul lider al Ligii Studenţilor.

Gelu Voican Voiculescu: Este o diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe Iohannis

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu susţine că inculparea sa şi a celorlalte nume din conducerea statului român din 1990 reprezintă ''o diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe preşedintele Klaus Iohannis''.

''Este o diversiune comandată pentru a-l scoate din impas pe preşedintele Iohannis şi a da o altă întorsătură atenţiei publice de la aşteptarea desemnării candidatului de prim-ministru. Atunci repede s-au găsit în momentul ăsta, înainte de Crăciun, să anunţe inculparea noastră. Sunt moduri scandaloase de a utiliza justiţia în scopuri politice de moment'', a declarat Gelu Voican Voiculescu pentru MEDIAFAX.

El a mai spus că-şi susţine în continuare nevinovăţia.

''Eu nu ştiu cum nu se descalifică aceşti jurişti care consideră că atunci când s-a câştigat cu 83%, eu am câştigat cu 95% locul de senator la Buzău, FSN a câştigat cu 67%, pe 14 iunie trebuia să deschidem solemn Parlamentul, ne apucăm să facem şi să ordonăm violenţe de stradă, să facem tot felul de lucruri într-un mod absurd. Adică ce nevoie aveam noi de aşa ceva, în condiţiile acestui triumf absolut. Deci e limpede că s-a încercat împiedicarea deschiderii Parlamentului, care ar fi consfinţit rezultatul alegerilor. Nu a reuşit, pentru că peste două săptămâni s-a întâmplat ceea ce s-ar fi întâmplat pe 14, dar forţe revarşarde, nostalgice au vrut să împiedice cu orice preţ să meargă România pe calea democratizării şi a statului de drept. Atunci au făcut acele provocări şi violenţe din 13 iunie, care au antrenat reacţia minerilor. Toate astea ne-au fost puse nouă în cârcă. Ca nişte jurişti să intre în capcana asta şi să se preteze la asemenea entorsă logică şi să ne inculpe în termenii aceştia este inadmisibil'', a afirmat Voiculescu.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici