Ion Stan are interdicţie de a părăsi ţara. Deputatul i-a cerut unui om de afaceri 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală

DNA informează că a început urmărirea penală a deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă, după ce acesta a cerut, de la un om de afaceri care l-a denunţat, 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală, în schimbul influenţei pentru obţinerea unor contracte.

921 afișări
Imaginea articolului Ion Stan are interdicţie de a părăsi ţara. Deputatul i-a cerut unui om de afaceri 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală

Ion Stan i-a cerut unui om de afaceri 130.000 de lei pentru cheltuieli din campania electorală (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În acelaşi dosar, este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Deputatul - care a fost audiat joi, timp de mai multe ore, la sediul DNA, Structura Centrală - a primit interdicţie de a părăsi ţara 30 de zile, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit unui comunicat remis joi seară de DNA, în ordonanţa de începere a urmăririi penale se arată că exista date şi indicii temeinice că Ion Stan, în perioada 12-14 noiembrie 2012, a pretins de la un denunţător 130.000 lei, bani destinaţi pentru achiziţionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi pentru achiziţionarea unor produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.

Deputatul, susţin procurorii, a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.

În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, Stan a primit, prin intermediul lui Florin Sarca, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală.

"La data de 22 noiembrie 2012, persoanelor învinuite li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La aceeaşi dată, procurorii au luat faţă de învinuitul Stan Ion măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile", se mai precizează în comunicatul DNA.

Deputatul PSD Ion Stan a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că nu a fost ridicat de ofiţerii anticorupţie, ci s-ar fi prezentat de bună voie, răspunzând astfel unei citaţii emise de anchetatori şi urmând să revină vineri, pentru a da o declaraţie în dosarul penal în care este cercetat.

"Este vorba despre un denunţ pentru trafic de influenţă. Urmează să revin mâine (vineri - n.r.), pentru a se prezenta documentele care sunt în dosar şi să fac declaraţiile de vigoare. Am răspuns citaţiei de a veni astăzi (joi - n.r.) la DNA, mâine voi veni din nou, pentru că eu consider că sunt nevinovat. Nu e vorba decât de trafic. (...) Nu vreau să vă spun nimic până mâine. Nu am promis nimănui nimic, nu am promis la nimeni", a arătat demnitarul.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Stan este suspectat de fapte de corupţie şi că în cazul său nu a fost organizat un flagrant.

În vârstă de 57 de ani, Ion Stan este deputat de Dâmboviţa, aflat la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. El este vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI. De altfel, încă din 2000, de când a intrat în Parlament, el a activat în Comisia SRI, fiind în legislatura 2000-2004 preşedinte al acesteia.

În 1996, Ion Stan a fost şi prefect al judeţului Dâmboviţa.

De altfel, din 1996 şi până în acest an el a fost preşedintele Organizaţiei judeţene Dâmboviţa a PSD. În 19 iunie 2012, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a votat, cu unanimitate, schimbarea preşedintelui organizaţiei PSD Dâmboviţa Ion Stan cu noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu.

Totuşi, Ion Stan candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat într-un colegiu din Dâmboviţa, la alegerile din 9 decembrie.

Conform declaraţiei de avere din septembrie 2012, Ion Stan deţine şase terenuri intravilane, o casă de locuit în Târgovişte, o casă de vacanţă în Dâmboviţa şi un apartament în Constanţa.

În 2012 şi-a cumpărat un autoturism Dacia Duster. Are 28.078,61 lei într-un cont bancar, depre care menţionează că sunt bani moşteniţi de soţia sa. El deţine acţiuni la SC Alimentara Târgovişte pentru care în anul 2011 a încasat dividende de 26.652 lei. De asemenea, în ultimul an fiscal, Ion Stan a încasat indemnizaţia de deputat de 61.956 lei, iar soţia sa a obţinut un salariu de 29.015 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici