MAE: Ambasadorul ucrainean a luat notă de solicitarea de clarificări, transmite mesajul la Kiev

MAE precizează că a solicitat luni ambasadorului Ucrainei la Bucureşti clarificări în legătură cu măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul acestei ţări a unor cetăţeni români, diplomatul ucrainean luând notă de această solicitare şi asigurând că va transmite mesajul autorităţilor de la Kiev.

132 afișări
Imaginea articolului MAE: Ambasadorul ucrainean a luat notă de solicitarea de clarificări, transmite mesajul la Kiev

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ministerul Afacerilor Externe a solicitat astăzi, 11 mai 2015, ambasadorului Ucrainei în România, Teofil Bauer, clarificări în legătură cu măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul Ucrainei a unor cetăţeni români. Solicitarea a fost reluată în contextul instituirii unei interdicţii de intrare pe teritoriul Ucrainei împotriva cetăţeanul român Mircea Druc, adusă la cunoştinţă acestuia în seara zilei de 8 mai 2015, în cursul deplasării pe care cetăţeanul român o efectua pentru participarea la un eveniment cultural planificat pentru 10 mai la Cernăuţi", menţionează MAE.

Potrivit comunicatului, Ministerul de Externe "a evidenţiat că această situaţie nu corespunde stadiului actual al relaţiilor dintre România şi Ucraina, marcate de sprijinul consecvent al României pentru calea aleasă de autorităţile de la Kiev în sensul realizării asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană, precum şi de susţinerea României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în contextul anexării ilegale a Crimeii şi Sevastopolului, respectiv al conflictului armat în derulare în sud-estul Ucrainei".

"Ministerul Afacerilor Externe a exprimat continua deschidere pentru dialog şi cooperare cu partea ucraineană pentru soluţionarea acestor cazuri", adaugă sursa citată.

Potrivit MAE, diplomatul ucrainean a luat notă de această solicitare şi a asigurat că va transmite mesajul autorităţilor de la Kiev.

"De altfel, subiectul interdicţiilor de intrare în Ucraina împotriva cetăţenilor români a fost ridicat de partea română consecvent, în dialogul cu partenerii ucraineni, atât la nivelul miniştrilor afacerilor externe, cât şi la nivel tehnic, de lucru", se mai arată în comunicatul MAE.

Ministerul de Externe preciza, duminică, la solicitarea MEDIAFAX, că urma să solicite, luni, clarificări ambasadorului ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, după ce fostului premier moldovean Mircea Druc, deţinător şi al cetăţeniei române, i s-a interzis să intre în Ucraina.

Romanian Global News a scris că lui Mircea Druc, fost premier al R. Moldova, care deţine şi cetăţenia română, i s-a interzis, vineri, să intre în Ucraina.

Druc dorea să participe, duminică, la inaugurarea Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi de la Cernăuţi.

Mircea Druc (74 de ani) a fost premier al R. Moldova în perioada 25 mai 1990 - 28 mai 1991.

După ce a redobândit, la cerere, cetăţenia română, Mircea Druc a candidat ca independent la alegerile prezidenţiale din România, în 1992.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici