MAE: E cel puţin nepotrivită pronunţarea unui oficial ungar asupra unei decizii a justiţiei române

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a apreciat, joi, ca fiind "cel puţin nepotrivit şi neadecvat" gestul vicepremierului ungar Zsolt Semjen de a se pronunţa asupra unei decizii definitive a instanţei române privind condamnarea lui Marko Attilo pentru abuz în serviciu.

630 afișări
Imaginea articolului MAE: E cel puţin nepotrivită pronunţarea unui oficial ungar asupra unei decizii a justiţiei române

Marko Attila (Imagine: Vargyasi Levente/ Mediafax Foto)

"Apreciem ca fiind cel puţin nepotrivit şi neadecvat gestul unui înalt oficial politic ungar de a se pronunţa asupra unei decizii definitive judecătoreşti a unei instanţe române. Infracţiunea de abuz în serviciu se pedepseşte, conform legii penale române, indiferent de apartenenţa politică sau originea etnică a celui în cauză", a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.

Oficialul român a reamintit faptul că "independenţa justiţiei este un principiu fundamental al oricărui stat european de drept, iar deciziile justiţiei trebuie respectate fără excepţie, de către toţi".

"Mai mult decât atât, nu pot fi făcute conexiuni între acest dosar penal şi procesul de retrocedare a unor bunuri imobile aparţinând minorităţilor naţionale, în care statul român a soluţionat în număr semnificativ cererile depuse", a mai spus Predescu.

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendare în procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, după ce iniţial fusese condamnat la aceeaşi pedeapsă, dar cu executare.

După anunţarea sentinţei, vicepremierul ungur Zsolt Semjen a declarat, pentru MTI, că Guvernul ungar a fost "şocat" să afle că Attila Marko, un etnic maghiar deputat în România, a fost condamnat definitiv cu suspendare într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate.

Eforturi ale Guvernului român de renaţionalizare a unor proprităţi restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a declarat Semjen.

În hotărârea pe care pronunţat-o, Curtea de Apel din Ploieşti a confirmat în parte o hotărâre prin care Biserica Reformată va fi deposedată de titlul de proprietate a proprietăţii restituite, scrie MTI.

În 2012, o curte inferioară a stabilit că imobilul colegiului restituit bisericii de către un organism din care a făcut parte şi Marko a reprezentat un "abuz (de autoritate) împotriva interesului public" şi i-a condamnat la închisoare cu executarea pe membrii organismului.

Hotărârea primei instanţe a fost primită cu nemulţumire de către etnici maghiari din România, care au perceput-o ca pe deposedare a bisericilor de proprietăţile restituite, potrivit agenţiei.

Imobilul în care funcţionează colegiul, la fel ca alte proprietăţi bisericeşti, au fost confiscate în timpul regimului comunist din România, a mai scris MTI.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici