MAE: Veniturile la buget, diminuate cu 2,6 milioane de euro în urma eliminării unor taxe consulare

Veniturile la buget se vor diminua cu 2,6 milioane de euro anual în urma eliminării unor taxe consulare, conform unui studiu de impact bugetar, a precizat MAE, la solicitarea MEDIAFAX, subliniind că o sursă de majorare ar putea fi eliberarea pe viitor a cărţilor de identitate de către consulate.

124 afișări
Imaginea articolului MAE: Veniturile la buget, diminuate cu 2,6 milioane de euro în urma eliminării unor taxe consulare

MAE: Veniturile la buget, diminuate cu 2,6 milioane de euro în urma eliminării unor taxe consulare (Imagine: Shutterstock)

Încasările la bugetul de stat se vor diminua în urma revizuirii taxelor consulare cu o sumă anuală de aproximativ 11,4 milioane lei (2,6 milioane de euro), conform studiului de impact bugetar efectuat anterior promovării proiectului OUG 64/2014, se arată în răspunsul MAE.

În ceea ce priveşte acoperirea pierderilor la buget în urma eliminării unor taxe prin adoptarea recentă a OUG 64/2014, Ministerul consideră că se vor putea obţine venituri din emiterea de cărţi de identitate de către consulare.

"Ulterior introducerii în circulaţie, în perioada următoare, a noilor modele de cărţi de identitate, inclusiv a celor electronice, prin punerea în aplicare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2012, se va generaliza procedura de eliberare prin intermediul consulatelor a cărţilor de identitate, care în prezent este posibilă doar în cazuri restrictive (numai pentru prima carte de identitate). Se preconizează că, cel puţin în statele membre ale Uniunii Europene, unde cartea de identitate este recunoscută ca document de călătorie, cetăţenii români vor apela pe scară largă la acest serviciu consular, ceea ce va constitui o sursă importantă de majorare a veniturilor la bugetul de stat", precizează sursa citată.

Totodată, MAE consideră că eliminarea taxei pentru înscrierea certificatelor de naştere în registrele de stare civilă româneşti îi va determina pe părinţi să solicite servicii consulare taxabile.

"În urma eliminării taxelor consulare aferente procedurii de înscriere, în termen de 6 luni, a certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, se estimează că, prin creşterea atractivităţii acestui serviciu consular ca urmare a introducerii regimului de gratuitate, se va înregistra o înmulţire semnificativă a cererilor respective depuse la consulate, renunţându-se tot mai mult la alternativa solicitării aceluiaşi serviciu în ţară (unde nu se percep taxe, dar procedura implică o durată de soluţionare mai îndelungată). Odată cu înscrierea certificatelor de naştere, este de aşteptat ca părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor să solicite, în mod adiacent, şi alte servicii consulare (în principal eliberarea de paşapoarte), taxabile, ceea ce va contribui implicit la creşterea încasărilor", susţine MAE.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare au fost eliminate mai multe taxe consulare.

Astfel, a fost eliminată taxa de 95 de euro pentru înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării naşterii la autorităţile străine. Această taxă, precum şi cea pentru eliberarea documentelor de identitate şi de călătorie, nu se achită nici în cazul minorilor neînsoţiţi sau supuşi unor măsuri de protecţie în statul acreditar.

OUG 64/2014 prevede şi eliminarea taxei de 50 de euro pentru eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii în vârstă de până la 6 ani şi pentru cetăţenii români victime ale traficului de persoane şi pentru cei evacuaţi din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale şi alte situaţii de criză.

O altă taxă eliminată, în valoare de 30 de euro, este cea pentru înregistrarea primară a decesului în registrele de stare civilă româneşti, care se poate efectua la consulate atunci când decesul nu a fost înregistrat în prealabil la autorităţile străine.

Totodată, devine gratuită eliberarea paşapoartelor mortuare, care costa 30 de euro înainte.

La art. 8 al OUG se arată că sunt scutite de taxe consulare procurarea certificatelor de deces întocmite de autorităţi străine pentru cetăţenii români decedaţi în străinătate şi intermedierea procedurilor de apostilare sau supralegalizare pe plan local a acestor certificate, ambele fiind taxate până acum cu 30 de euro fiecare.

Înregistrarea cererilor de acordare/redobândire a cetăţeniei române devine şi ea gratuită.

De asemenea, se elimină taxa de viză pentru anumite categorii: minori în vârstă de până la 6 ani, elevi şi studenţi din ciclurile universitare de licenţă, master şi doctorat şi din ciclurile postuniversitare, precum şi profesorilor însoţitori, care efectuează călătorii de studii sau de formare academică, ştiinţifică ori profesională, pentru cercetători care se deplasează în Uniunea Europeană pentru cercetare ştiinţifică, pentru reprezentanţii organizaţiilor nonprofit cu vârsta de sau sub 25 de ani, care participă la seminare, conferinţe, evenimente sportive, culturale sau educaţionale, organizate de organizaţii nonprofit, precum şi pentru membrii de familie ai cetăţenilor români.

Un element de noutate introdus de OUG 64/2014 îl constituie "cazurile de curtoazie".

Potrivit MAE, din raţiuni de curtoazie pot fi acordate scutiri sau reduceri ale taxelor consulare "pentru reprezentanţi ai unor instituţii publice, spitale, asociaţii caritabile sau alte organisme care sprijină cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite în străinătate (prin facilitarea anumitor proceduri oficiale, prin intervenţii medicale în regim preferenţial, prin asigurarea cazării pe plan local şi a transportului în regim de gratuitate, inclusiv pentru repatriere), pentru personalităţi din viaţa culturală şi publică, ce promovează imaginea României în străinătate, pentru sponsorii acţiunilor de diplomaţie publică organizate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare române din străinătate, cu precădere pentru celebrarea Zilei Naţionale a României".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici