Mamele ies din nou în stradă, nemulţumite de reducerea concediului pentru creşterea copilului

Mămicile, nemulţumite de reducerea concediului pentru creşterea copilului, vor protesta, miercuri, în faţa Guvernului, solicitând menţinerea acestei perioade la doi ani, respectiv la trei ani pentru copilul cu handicap, dar şi revenirea la valoarea indemnizaţiei din mai 2010.

32 afișări
Imaginea articolului Mamele ies din nou în stradă, nemulţumite de reducerea concediului pentru creşterea copilului

Mamele ies din nou în stradă, nemulţumite de reducerea concediului pentru creşterea copilului (Imagine: Cosmin Andrei/Arhiva Mediafax Foto)

Reprezentanţi ai comunităţilor de mame de pe forumurile desprecopii.com şi miresici.ro au anunţat, joi, că vor manifesta în faţa Guvernului, apreciind că măsurile anunţate vor avea un impact negativ asupra dezvoltării şi integrării copiilor în comunitate, mai ales în lipsa unui sistem integrat de servicii sociale de îngrijire şi creştere a copilului pentru primii trei ani de viaţă (creşe, grădiniţe).

"Mamele solicită factorilor de decizie, reprezentanţilor Guvernului, menţinerea duratei de acordare a concediului de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani pentru copiii sănătoşi, respectiv trei ani pentru copiii cu probleme şi nevoi speciale, precum şi revenirea, începând cu 1 ianuarie 2011, a valorii indemnizaţiei de creştere a copilului la nivelul din luna mai 2010", se arată în comunicat.

Organizatorii precizează că, în cazul în care vremea va fi prea rece, cărucioarele în care ar trebui să fie bebeluşii vor fi goale, pentru a nu-i expune unor riscuri.

Petiţia pentru menţinerea concediului maternal, postată pe site-ul desprecopii.com - tribuna mamelor din România - a strâns, în numai două zile, peste 1.200 de susţinători, organizatorii susţinând că mai multe ONG-uri şi-au manifestat sprijinul şi se vor alătura acestei acţiuni.

BPN al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.

Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat însă, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumătate a duratei concediului maternal şi va solicita, joi, în coaliţie, într-o reuniune programată înaintea şedinţei de guvern, identificarea unor variante alternative.

Şi deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu susţine propunerea de reducere a perioadei concediului de creştere a copilului, precizând că şi în BPN al partidului au fost reprezentanţi ai PDL care au avut acest punct de vedere.

Ministrul Muncii s-a întâlnit, marţi, cu parlamentarii PDL, iar surse parlamentare au declarat pentru MEDIAFAX că Botiş a prezentat trei variante, dintre care una care se referă la acordarea timp de 12 luni a unei indemnizaţii de 85% din salariu, cuprinsă între 600 lei şi 3.400 lei, iar din a şaptea lună, mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500 lei lunar.

A doua şi a treia variantă prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici