Măsura unui primar pentru creşterea natalităţii. Câţi bani primeşte o mamă pentru fiecare copil născut

Primarul comunei Mischii din judeţul Dolj susţine că a crescut natalitatea în localitate după ce a decis să acorde 1.500 de lei pentru fiecare copil născut. Într-un singur an, numărul nou-născuţilor a fost de patru ori mai mare.

1384 afișări
Imaginea articolului Măsura unui primar pentru creşterea natalităţii. Câţi bani primeşte o mamă pentru fiecare copil născut

Măsura unui primar pentru creşterea natalităţii: Câţi bani primesc mamele pentru fiecare copil născut

În Mischii, comună aflată la 7 kilometri de Craiova, autorităţile locale au decis, în 2019, să acorde un stimulent de 1.500 de lei fiecărui copil care se naşte în localitate. Măsura a fost luată pentru a creşte natalitatea în comună, iar acest lucru s-a şi realizat.

Potrivit primarului din Mischii, Gheorghe Popa, în 2019, în localitate s-au născut 21 de copii, de patru ori mai mulţi faţă de 2018, astfel că Primăria continuă să-i încurajeze, financiar, pe locuitori, şi anul acesta.

Stimulentul de 1.500 de lei a fost gândit în ideea de a sprijini şi creşte natalitatea în comună, având in vedere că naşterea şi creşterea unui copil presupune un efort financiar mare. În anul 2019, anul în care s-a acordat stimulentul, s-a înregistrat un număr de 21 naşteri. În anii precedenţi, respectiv 2018, au fost cinci naşteri, iar în 2017, doar 6 naşteri.

„Înseamnă ca stimulentul acordat a fost binevenit şi ca atare ne gândim să îl menţinem şi în cursul anului 2020, şi chiar să il mărim pentru că investiţia în copii este o investiţie în viitor”, a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii.

Locuitorii comunei sunt încântaţi de banii primiţi. Medicul şi preotul din comună se numără printre cei care, în 2019, au beneficiat de acest stimulent.

„Atunci când am auzit că o să primim am fost aşa încântaţi pentru că prietenele mele care erau şi ele însărcinate şi eu le spuneam că o să primim bani şi de la primărie, în afară de alocaţie, erau aşa uimite: <Cum, că la noi , nu?> sau <N-am mai auzit de asta>. Noi ne-am bucurat pentru că banii se cheltuiesc foarte repede acum cu încă un membru în familie, chiar dacă a fost aşteptat, dorit şi plănuit”, a declarat Rebeca Zanfir, o mămică din Mischii

„Avem trei copii. În iulie 2019 l-am născut pe cel de-al treilea şi acest stimulent din partea primăriei a fost o surpriză pentru că nu ştiam că se dau aceşti bani. Totuşi, au fost foarte bineveniţi pentru că ne-au completat bugetul familiei. Când vine un nou-născut în familie automat apar cheltuieli şi ne-a prins foarte bine. Cei mai mulţi bani se cheltuiesc pentru produsele de îngrijire a copilului, pentru pampers, şi fiecare părinte vrea să ofere ce e mai bun, mai natural...”, a spus Cristina Zanfirescu, preoteasă din sat.

„Micuţul a venit lume cu un ajutor: hăinuţe, un cărucior, un pătuţ… E un lucru foarte bun şi de toată lauda. Micuţul a fost fericit din prima zi. Am văzut că, pe lângă cuplurile tinere, aflate la primul copil, familiile care aveau deja un copil s-au hotărât să-l facă şi pe al doilea, ceea ce e un lucru foarte bun. Ne bucurăm şi noi ca medici, şi ei ca părinţi”, a spus Gabriel Laurenţiu medic de familie în Mischii.

În comuna Mischii, conform ultimelor statistici, sunt 1.800 de locuitori, iar numărul copiilor este foarte mic.

Pentru că localitatea este aproape de Craiova, cei mai mulţi copii merg la şcoală în oraş, astfel că în comună şcoala a ajuns să aibă clase unde se învaţă simultan. Primarul plănuieşte un proiect prin care să-i stimuleze financiar şi pe părinţii care îşi aduc copiii la şcoală în localitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici