Medicul Calu: Mă simt mult mai bine, mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat. E dificil să fii pacient

Medicul Valentin Calu se simte bine la o săptămână de la accidentul din Apuseni, continuă recuperarea şi mulţumeşte lui Dumnezeu că a scăpat cu viaţă, el recunoscând, totuşi, că deşi condiţiile şi îngrijirea din Spitalul de Urgenţă Cluj sunt excelente, "este dificil să fii pacient".

964 afișări
Imaginea articolului Medicul Calu: Mă simt mult mai bine, mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat. E dificil să fii pacient

Medicul Calu: Mă simt mult mai bine, mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat. E dificil să fii pacient (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Mă simt mai bine, continuu procesul de recuperare. Echipa medicală este desăvârşită şi am condiţii excelente de tratament", a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, rănit în accidentul aviatic din munţii Apuseni.

Întrebat cum este să fii medic şi totodată pacient, Valentin Calu a răspuns: "Foarte dificil". "Este foarte greu. Îţi modifică total perspectiva. Când eşti medic, înţelegi prin ce trece pacientul, dar acum simt ce simte el. Poate, ca medic, nu empatizez cu bolnavul. Sigur, această nouă postură îţi modifică modul în care priveşti relaţia cu pacientul. Altfel spus, descopăr frumuseţea uitată a lucrurilor simple", a mai spus medicul Valentin Calu.

Doctorul de la Elias a adăugat că începând din 20 ianuarie, ziua accidentului aviatic, vorbeşte mereu despre două zile şi două locuri de naştere. "De atunci, am două zile şi două locuri de naştere ", a spus Calu.

Întrebat când ar putea fi externat, medicul Valentin Calu a precizat că decizia aparţine echipei medicale din Cluj.

"Externarea va fi făcută atunci când echipa medicală din spital va lua această decizie. Nu am nicio problemă să stau internat atât cât va fi necesar. Nu am nicio problemă să revin cu avionul în Capitală. De o săptămână învăţ, primesc şi savurez lecţii de omenie, una după alta. Ce aş mai putea spune despre accident? Că eram în avion şi ne-am lovit de brazi. Nu mai are rost. Sunt foarte mulţumit de tot ceea ce s-a petrecut cu mine după accident. Şi mai sunt impresionat de moţii de acolo, de la locul accidentului", a mai spus dr. Valentin Calu.

Medicul Valentin Calu este unul dintre cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic din Munţii Apuseni în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria răspundere, în 21 ianuarie, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Iovan sunt cinci oameni în viaţă.

Zamfir a fost externat duminică, iar luni şi-a reluat activitatea în Centrul de chirurgie digestivă şi transplant hepatic Fundeni, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, dr. Carmen Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici