Ministerul Sănătăţii: Control la Spitalul de Arşi pentru a se stabili dacă s-a făcut dezinfecţia secţiei ATI

Ministerul Sănătăţii a demarat un control la Spitalul de Arşi din Capitală, urmând să fie prelevate probe pentru a se stabili dacă renovarea Secţiei de Terapie Intensivă a fost făcută fără decontaminarea sau dezinfecţia pereţilor, a precizat Florian Bodog pentru MEDIAFAX.

640 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Control la Spitalul de Arşi pentru a se stabili dacă s-a făcut dezinfecţia secţiei ATI

Ministerul Sănătăţii: Control la Spitalul de Arşi pentru a se stabili dacă s-a făcut dezinfecţia secţiei ATI

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a declarat pentru MEDIAFAX că a trimis o echipă de control la Spitalul de Arşi din Bucureşti pentru a stabili dacă se confirmă informaţiile publicate de Gazeta Sporturilor, potrivit cărora renovarea Secţiei de Terapie Intensivă a fost făcută fără decontaminarea sau dezinfecţia pereţilor.

Primăria Sector 1 a transmis, luni, că toate lucrările de la Spitalul de Arşi au fost făcute la cererea şi cu avizul autorităţilor medicale.

"Secţia ATI de la Spitalul de Arsuri a fost închisă în urma unui control al inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, iar redeschiderea acesteia se va face numai după primirea avizului de conformitate dat de aceeaşi instituţie. Deşi responsabilitatea repunerii în funcţiune a Secţiei ATI de la Spitalul de Arsuri revenea în exclusivitate Ministerului Sănătăţii, Primăria Sectorului 1 s-a angajat să preia şi să finanţeze lucrările, dar numai în condiţiile în care acestea erau făcute la cererea şi cu avizul autorităţile medicale competente", potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1, remis luni MEDIAFAX.

Instituţia precizează că Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, a comunicat pe 2 august 2016 lista de lucrări ce trebuie executate la secţia ATI, respectiv montarea de aer condiţionat tip staţie centrală, igienizarea saloanelor de ATI (pereţi, plafoane, pardoseli), reabilitarea reţelei electrice la necesităţile compartimentului de ATI, montarea uşilor glisante, cu senzor, la intrarea în saloane şi dotarea cu staţie centrală de monitorizare a fiecărui salon ATI.

Ulterior, din informările primite de la Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice Sector 1, adică autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Secţiei ATI, a rezultat că, pe 22 august 2016, Spitalul de Arsuri a comunicat faptul că rezultatele analizelor la pereţi sunt conforme microbiologic.

Fostul Ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a trimis pe 25 august 2016 acceptul pentru propunerile de lucrări, a mai transmis primăria.

"Menţionăm că analizele realizate de către Spitalul de Arsuri (beneficiarul lucrării) au fost asumate prin documente oficiale care au stat la baza începerii şi derulării lucrărilor. Mai mult, Primăria Sectorului 1 nu a primit nicio notificare în lunile octombrie-noiembrie 2016 despre existenta unor alte analize medicale făcute la pereţii din interiorul secţiei ATI. În concluzie, la finalizarea lucrărilor la Secţia ATI din cadrul Spitalului de Arsuri se va transmite de către Primăria Sectorului 1, prin Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice, o notificare către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare. Numai această instituţie are atribuţii în redeschiderea sau nu, a Secţiei ATI de la Spitalul de Arsuri", potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi.

"Conform adresei Nr. 4009 transmisă de Primăria Sectorului 1 în 23.08.2016, inregistrata la Ministerul Sănătăţii cu Nr. 52958 în 23.08.2016, următoarele lucrări erau prevăzute în mod obligatoriu: 1. decopertarea pereţilor şi a pardoselii şi curăţarea tavanelor; 2. IGIENIZAREA ÎNTREGULUI SPAŢIU ASTFEL ÎNCÂT SĂ SE OBŢINĂ GARANŢII MAJORE PENTRU DESFĂŞURAREA UNUI ACT MEDICAL DE CALITATE ŞI PENTRU PREVENŢIA INFECŢIILOR NOSOCOMIALE; 3. realizarea unui tavan fals în care să fie mascate reţelele de instalaţii, inclusiv cele de gaze medicale; 4. verificarea reţelei electrice şi refacerea ei acolo unde este neconformă, montarea de lămpi etanşe încastrate în tavaul fals; 5. realizarea unui sistem de ventilaţii pentru saloane respectându-se ordinul Nr. 1500/2009; 6. montarea de uşi etanşe la blocul operator şi asigurarea unui sistem HVAC funcţional conform normativelor în vigoare pentru astfel de spaţii; 7. refacerea finisajelor cu utilizarea de finisaje interioare cu acreditări pentru astfel de spaţii medicale, realizarea de saloane cu un singur pat, nu mai mult de 5 saloane (caci spatiul alocat nu permitea) cu uşi cu geam pentru a permite supraveghera facilă a pacientului", a scris fostul ministru al Sănătăţii pe pagina sa de Facebook.

Vlad Voiculescu l-a acuzat, la finalul postării, pe primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, că pare să fi fost "concentrat mai degrabă pe campania electorală decât pe treaba pe care şi-o asumase în mod lăudabil/lăudat şi cât se poate de public".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici