Ministrul Muncii: Guvernul nu are cum să plătească tuturor magistraţilor salarii majorate cu 18% - VIDEO

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, vineri, că Guvernul nu are cum să plătească salarii majorate cu 18% pentru 99% dintre angajaţii din justiţie, din cauza impactului bugetar prea mare, menţionând că Executivul nu a avut de unde da 30-50 de lei pentru categorii cu salarii sub 1.400 de lei.

975 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii: Guvernul nu are cum să plătească tuturor magistraţilor salarii majorate cu 18% - VIDEO

Ministrul Muncii: Guvernul nu are cum să plătească tuturor magistraţilor salarii majorate cu 18% - VIDEO

"Pe problema legată de ridicarea tuturor salariilor cu 18% pentru cei 99% dintre oamenii din justiţie care nu au acest lucru , aici evident am exprimat faptul că datorită costului, impactului bugetar pe care această măsură îl are, nu este considerată oportună bugetar şi pe responsabilitate fiscal-bugetară pentru Guvern. Deci acest Guvern nu are cum să ducă la îndeplinire un astfel de lucru şi evident le-am cerut înţelegere colegilor din Justiţie pe acest lucru. Prin urmare, principial cred eu că ne-am aliniat de această dată, le-am cerut înţelegere, înţelepciune pentru a nu continua acest conflict. (...) Nu am avut 30 de lei, 50 de lei să dăm pentru anumite categorii care au salariile sub 1.400 de lei şi nu putem în acest moment găsi resurse pentru a face nişte proiecţii care sunt mult mai însemnate pe care le-ar presupune acest 18% pentru 99% din sistemul judiciar", a declarat Dragoş Pîslaru, după întâlnirea avută cu magistraţii.

Ministrul Muncii a declarat că nu se pune problema unor negocieri de procente cu sistemul de justiţie în acest moment şi că ordonanţa 20 nu a fost una de creşteri salariale, având cu totul alt scop.

"Guvernul nu contestă principiul irevocabil al hotărârilor judecătoreşti. Nu se pune problema de aşa ceva. Noi tot ceea ce spunem este că politica salarială într-o ţară este luată de puterea executivă, politica salarială are nişte obiective şi încearcă să facă nişte lucruri. Este nefiresc cumva să nu avem această prerogativă la nivelul Guvernului", a mai precizat Pîslaru.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că şi-ar fi dorit să se fi vorbit "transparent" în Memorandum despre veniturile salariale ale magistraţilor, care "includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar în Bucureşti, de exemplu)".

"Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar în Bucureşti, de exemplu). Chiar şi pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură - never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul forţării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aş mai fi visat că memorandumul să vorbească despre efectele discreţionare ale legii penale - imunităţi şi ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicaţi", a scris ministrul Justiţiei, Raluca Prună, pe pagina sa de Facebook.

Memorandumul privind justiţia a fost adoptat până în prezent de 101 instanţe din ţară şi 28 de parchete, altele urmând să decida în cadrul adunărilor generale dacă se alătură formei de protest.

Asociaţia Procurorilor din România şi procurori care nu sunt membri ai asociaţiei susţin solicitările cuprinse în memorandum. Şi Uniunea Naţională a Barourilor din România şi-a sprijinul pentru demersul magistraţilor.

Asociaţiile de magistaţi au discutat problemele recente din justiţie cu experţii Comisiei Europene care de ocupă de evaluarea sistemului judiciar din România, prezentându-le specialiştilor Memorandumul privind justiţia prin care se solicită un set de măsuri pentru un sistem eficient şi de calitate.Un raport scris privind problemele din justiţie va fi trimis Comisiei Europene de asociaţiile profesionale ale magistraţilor în perioada ce urmează.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici