Monitorul Apărării | Viitorul Forţelor pentru Operaţii Speciale române din Afganistan, după retragerea SUA din regiune

Cel puţin până la momentul desfăşurării primei conferinţe NATO de generare a forţei asociată planificării misiunii conduse de NATO, Resolute Support, în Afganistan, programată pentru prima parte a anului 2019, FOS din AR îşi vor păstra amprenta în acest teatru de operaţii (TO), în conformitate cu prevederile Planului de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care vor fi trimise în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

699 afișări
Imaginea articolului Monitorul Apărării | Viitorul Forţelor pentru Operaţii Speciale române din Afganistan, după retragerea SUA din regiune

Monitorul Apărării | Viitorul Forţelor pentru Operaţii Speciale române din Afganistan, după retragerea SUA din regiune

În perioada 15-16.01.2019, Comitetul Militar, cea mai înaltă autoritate militară a NATO, se va întruni în cadrul şedinţei şefilor Apărării (Chiefs of Defense - CHODs) la sediul NATO, Bruxelles, Belgia pentru a discuta, printre altele şi viitorul misiunii Resolute Support, dar şi situaţia securităţii regionale, ca urmare, inclusiv, a anunţatei reduceri de trupe americane din TO Afganistan. Acest eveniment va contura, probabil, mai departe, viitorul misiunilor forţelor armate ale coaliţiei internaţionale desfăşurate în acest TO, implicit ale forţelor pentru operaţii speciale (FOS).

Am citit în ultimele săptămâni o multitudine de opinii, unele, de altfel, contradictorii, referitoare la impactul pe care îl vor avea recentele şi, oarecum surprinzătoare, decizii ale preşedintelui american Donald Trump, privind retragerea trupelor americane din Siria şi Afganistan, asupra situaţiei de securitate din cele două ţări răvăşite de nesfârşite confruntări interne, misiunilor coaliţiilor internaţionale în aceste două TO, eforturilor luptei globale împotriva terorismului şi, implicit, asupra situaţiei de securitate la nivel regional şi global.

Într-un recent (08.01.2019) tweet, dorind parcă să evidenţieze încă o dată determinarea sa în implementarea deciziilor anunţate anterior, preşedintele SUA scria: ”Războaiele nesfârşite, în special cele care se duc din greşelile de judecată făcute cu mulţi ani în urmă,  precum şi cele în care obţinem prea puţin ajutor financiar sau militar din partea ţărilor bogate şi care beneficiază atât de mult de ceea ce facem, vor ajunge în cele din urmă la un glorios sfârşit!”. Şi în alte două (14.01.2019): ”Am început mult aşteptata retragere din Siria concomitent cu lovirea puternică şi pe mai multe direcţii a rămăşiţelor teritoriale ale califatului ISIS. Dacă acesta se va reface, vom ataca din nou din bazele existente din vecinătate [Irak].  Vom devasta Turcia din punct de vedere economic, dacă ei îi vor lovi pe kurzi. Vom crea o zonă de siguranţă de 20 de mile … De asemenea, nu doresc ca kurzii să provoace Turcia. Rusia, Iranul şi Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii pe termen lung a SUA de a distruge ISIS în Siria - duşmani naturali. Noi, de asemenea, avem de câştigat, dar acum este momentul să ne aducem trupele înapoi acasă. Opriţi războaiele finale!”

Este deja bine cunoscut faptul că SUA au în prezent un număr de aproximativ 2.000 de militari dislocaţi pentru misiuni în Siria (de unde au început să retragă doar ceva echipamente nu şi trupe, încă) şi undeva în jurul a 14.000 de militari care execută misiuni de instruire, consiliere şi asistenţa în TO Afganistan, inclusiv forţe pentru operaţii speciale (FOS).

(Colonelul (r) Daniel Ilie este fost comandant al Componentei Operaţii Speciale din Armata României şi este decorat cu Steaua de Bronz a Forţelor Armate ale SUA )

(Citeşte continuarea în monitorulapararii.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici