Nicolăescu: Exportul paralel de medicamente oncologice, suspendat până la sfârşitul anului

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că va semna luni un ordin de suspendare până la sfârşitul anului a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate.

778 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Exportul paralel de medicamente oncologice, suspendat până la sfârşitul anului

Nicolăescu: Exportul paralel de medicamente oncologice, suspendat până la sfârşitul anului (Imagine: Shutterstock)

"Azi (luni - n.r.), semnez un ordin de ministru prin care, până la sfârşitul anului 2013, se vor suspenda activităţile de export paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii", a declarat ministrul.

Decizia vine după ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploieşti ar fi cumpărat de la Compania Naţională Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

În acelaşi context, demnitarul a arătat că, dacă n-ar fi fost exportate citostatice, acestea ar fi asigurat necesarul până în august 2013.

Eugen Nicolăescu a mai anunţat că, la nivelul secretarului de stat Adrian Pană, a fost organizată o activitate de monitorizare zilnică a consumului pe stocurile de medicamente din spitale. 

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, începând din octombrie 2012 şi până în ianuarie 2013, au fost livrate de către Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran şi Purinethol, esenţiale în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer către reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate în unităţile spitaliceşti care au comandat aceste produse.

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), începând din decembrie 2012, cand a fost implementat sistemul SEAP în Unifarm, aceste produse au fost afişate şi în sistemul electronic şi putea fi achiziţionate în orice moment de către spitale.

"La acel moment, produsele respective nu prezentau o discontinuitate în piaţa din România, fiind disponibile şi la alţi distribuitori. Din cauza faptului că spitalele nu au comandat aceste medicamente esenţiale pentru bolnavii de cancer, şi pentru a preveni expirarea acestora, produsele respective au fost livrate în piaţă, către farmaciile cu circuit deschis", a spus Nicolăescu.

În urma investigaţiilor ulterioare realizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM s-a dovedit că Melisa Farm SRL din Ploieşti, una dintre farmaciile care au comandat la Unifarm aceste produse, a livrat prin depozitul aflat în spatele ei în ţările europene, prin export paralel, aceste medicamente. Practic, farmacia a dat comanda la Unifarm, după care a livrat aceste medicamente către propriul depozit, care le-a scos din România prin activitatea de export paralel, arată MS.

În ceea ce priveşte medicamentul Alkeran, spitalele au comandat, începând cu octombrie 2012, doar 110 cutii, restul de 844 de cutii fiind livrate prin farmacii cu circuit deschis, dintre care 381 de cutii unei singure farmacii - Melisa Farm SRL.

Din medicamentul Purinethol, 206 cutii au fost livrate spitalelor, iar din restul de 2.919 cutiile eliberate prin farmacii cu circuit deschis, 2.300 au fost livrate prin farmacia Melisa Farm SRL Ploieşti.

În privinţa Leukeranm, 220 de cutii au fost comandate şi primite de către spitale, iar din restul de 3.972 de cutii, 2.821 au fost livrate tot la Melisa Farm, a mai precizat MS.

"Abia în luna martie, am fost informaţi de către ANMDM că această farmacie, prin depozitul aflat în spatele său, exporta medicamente oncologice la distribuitori din Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Letonia", a explicat ministrul.

În acelaşi context, demnitarul a arătat că, dacă n-ar fi fost exportate citostatice, acestea ar fi asigurat necesarul până în august 2013.

Eugen Nicolăescu a mai anunţat că, la nivelul secretarului de stat Adrian Pană, a fost organizată o activitate de monitorizare zilnică a consumului pe stocurile de medicamente din spitale.

Potrivit Legii sănătăţii (nr. 95/2006), deţinătorul unei autorizaţii de punere pe piaţă pentru un medicament şi distribuitorii acelui medicament pus efectiv pe piaţă în România asigură, în limitele responsabilităţilor lor, stocuri adecvate şi continue din acel medicament către farmacii şi persoanele autorizate să furnizeze medicamente, astfel încât nevoile pacienţilor din România să fie acoperite. Măsurile pentru implementarea prevederilor prezentului articol trebuie să fie justificate prin protecţia sănătăţii publice şi să fie proporţionale cu obiectivele acestei protecţii, conform regulilor Tratatului Uniunii Europene, în special cele privind libera circulaţie a mărfurilor şi concurenţa.

Conform Contractului Cadru şi a Hotărârii de Guvern privind Programele Naţionale de Sănătate, toate medicamentele care au preţul cel mai mic şi pentru care pacientul nu plăteşte nimic, trebuie să fie asigurate în procent de minimum 50% din necesarul pieţei de către producător, a subliniat Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului, în 25 ianuarie, o notă privind "criza" medicamentelor oncologice. Documentul de atunci conţinea informaţii referitoare la mecanismul de finanţare a tratamentului oncologic în reţeaua spitalelor publice, cauzele apariţiei unor disfuncţii şi propuneri de soluţionare a acestora.

Potrivit documentului, comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii a identificat un număr variabil de medicamente oncologice la care erau discontinuităţi în aprovizionare, acesta fiind cuprins între 18 şi 24.

Conform datelor transmise de Compania Naţională Unifarm, în ianuarie existau în stoc 13 medicamente din această listă, printre care Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum, Alkeran 2mg, Purinethol şi Vinblastin. Alte trei dintre medicamentele oncologice aflate pe listă vor intra în depozitele Unifarm până la sfârşitul lunii ianuarie (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar), patru medicamente nu se pot achiziţiona ca urmare a preţului foarte mare sau a faptului că s-a sistat sau s-a blocat producţia lor, iar pentru restul medicamentelor oncologice se poartă negocieri, a precizat Ministrul Sănătăţii, în nota prezentată la Guvern.

Ministerul Sănătăţii mai arăta în document că toate aceste medicamente sunt la dispoziţia spitalelor, în depozitele Companiei Naţionale Unifarm şi sunt afişate în sistemul electronic de achiziţie (SEAP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici