Video Noile reglementări din legea care vizează serviciile ridesharing au intrat în vigoare

Noile reglementări vizează serviciile ”ridesharing” au intrat în vigoare sâmbătă, 1 februarie. Astfel, şoferii care lucrează cu aplicaţiile de "ridesharing" trebuie să obţină mai multe avize şi certificate pentru a-şi putea continua activitatea, altfel riscă amenzi usturătoare.

1371 afișări

Reprezentanţii companiilor spun că numărul şoferilor care fac ridesharing va fi cu redus, însă dau asigurări clienţilor că tarifele nu vor creşte.

”Ne aşteptăm să vedem o scădere într-adevăr. Până la data de 1 februrie nu toţi transportatorii au reuşit să-şi obţină toate documentele. În acest moment avem undeva la 60% de şoferi autorizaţi pe aplicaţie”, a declarat pentru MEDIAFAX Anca Gherle, purtător de cuvânt al unei companii de ridesharing.

Ea a mai precizat că Autoritatea Română Rutieră vine în ajutorul celor care nu au documentaţia completă.

”Am înţeles de la Autoritatea Română Rutieră că s-a creat o celulă de criză pentru această perioadă unde se procesează mult mai rapid cererile lor”, a mai spus Gherle.

Şoferii trebuie să aibă avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor, atestat de şofer de la Autoritatea Rutieră, iar pe lângă acestea, mai au nevoie de cel puţin 2 ani de experienţă la volan şi trebuie să aibă peste 21 de ani.

Legea privind transportul alternativ a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2019, la o săptămână după ce ordonanţa 49 care reglementează acest serviciu fusese adoptată de Camera Deputaţilor. O reglementare introdusă de parlamentari amâna intrarea în vigoare a acestor prevederi până la 1 februarie, pentru a permite companiilor de transport alternativ să obţină toate documentele şi avizele necesare pentru a funcţiona legal.

Pentru serviciile digitale de ridesharing maşinile acceptate pot avea o vechime de până la 15 ani. De asemenea, este acceptată şi achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verificată metrologic – ceea ce nu este valabil pentru taxiuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
lege,
ridesharing,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici