O femeie din şapte, din mediul rural, are o problemă la sâni, dar nu merge la doctor de ruşine: "Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor"

În România, în mediul rural, o femeie din şapte are o problemă la sâni, însă nu merge la medic de frică sau de ruşine, arată datele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Numărul femeilor depistate cu probleme la sâni în cadrul campaniei „Nu am făcut destul” este în creştere.

686 afișări
Imaginea articolului O femeie din şapte, din mediul rural, are o problemă la sâni, dar nu merge la doctor de ruşine: "Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor"

O femeie din şapte, din mediul rural, are o problemă la sâni, dar nu merge la doctor de ruşine: "Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor"

Examinările gratuite, făcute de medici rezidenţi şi studenţi la Medicină din Iaşi, în ultimele două luni, arată că peste 15% dintre femeile testate aveau probleme la sâni, fiind necesar un control de specialitate. Aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă, potrivit datelor furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Din totalul femeilor examinate, 80% nu au făcut niciodată un control la sâni (o medie care se păstrează de-a lungul anilor), iar 5% au un istoric de cancer de sân în familie.

„Voluntarii au întâlnit la această ediţie foarte multe femei reticente, care au refuzat pur şi simplu să vină să facă o examinare gratuită. Chiar şi atunci când erau informate despre riscurile bolii, tot nu se lăsau convinse. Multe dintre ele consideră că sunt deja bătrâne, iar un control la o vârstă mai înaintată nu-şi mai are rostul. <<Eu sunt bătrână, mama, de ce să mai vin la control>> sau <<Vai, dar cum să mă dezbrac eu aşa, în faţa oamenilor>>, sunt doar două dintre replicile pe care le-au auzit voluntarii de la femeile din zona Moldovei. Au fost şi câteva cazuri, în care, după îndelungi rugăminţi de a veni totuşi să facă o examinare, unele femei au spus că fie, vin, dar că în nici un caz ele nu se dezbracă.Totodată, foarte multe dintre femeile din zonele rurale spun că se tem să meargă la un control de specialitate”, spun reprezentanţii FABC.

„Ne bucurăm totuşi că am reuşit să le facem pe câteva dintre femeile pe care le-am întâlnit în cadrul acestei campanii să conştientizeze că nu au de ce să se teamă şi, mai mult, că îşi fac lor un bine dacă apelează la medicul specialist atunci când simt că ceva nu este în regulă”, afirmă Cezar Irima, preşedintele FABC.

În cadrul campaniei „Nu am făcut destul”, iniţiată de FABC, cadrele medicale au reuşit să informeze peste o mie de femei din cinci judeţe din zona Moldovei despre importanţa autoexaminării sânilor, cât şi despre cea a controalelor regulate. Pe lângă informaţiile primate de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuită a sânilor, EKG, un control oftalmologic, dar şi de testări ale glicemiei şi tensiunii.

De la începutul anului 2018, în România, va începe Programul pilot de prevenire, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de sân care ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de 5 ani. Acesta ar presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri entice vulnerabile, potrivit FABC.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici