Operaţie în premieră, la Timişoara. Neurochirurgia funcţională, eficientă la pacienţi cu epilepsie sau Parkinson, e slab dezvoltată în România

  • Dr. Andrei Brînzeu a efectuat o intervenţie de drezotomie cervicală, în premieră naţională
  • Intervenţia a durat 8 ore, iar pacienta a scăpat de durerile provocate de cancer
  • În Franţa, prima operaţie de acest gen a fost realizată în 1970
1256 afișări
Imaginea articolului Operaţie în premieră, la Timişoara. Neurochirurgia funcţională, eficientă la pacienţi cu epilepsie sau Parkinson, e slab dezvoltată în România

Uite că se poate şi în România. Doctorul Andrei Brânzeu din Timişoara a ajutat o bolnavă de cancer să scape de durere.

Viorica Hulea, în vârstă de 59 de ani, nu îşi mai putea folosi braţul drept, de vreo doi ani. O tumoră subclaviculară i-a dat viaţa peste cap. A încercat toate remediile, iar în ultimele 18 luni a luat medicamente de morfină.

„Pacienta asta nu avea viaţă. Când am văzut-o prima dată, când a venit la mine pentru alte metode, de a încerca să îi iau durerea,  nu putea sta de vorbă, nu putea să vorbească decât într-o anumită poziţie. Nu vă imaginaţi cum a stat 3-4 zile în spital: dormind pe scaun, cu mai multe perne sub mână”, povesteşte Horia Pleş, şeful Clinicii de Neurochirurgie SCJU Timişoara.

Soluţia era o intervenţie care nu se face în România. Noroc însă, cu doctorul Andrei Brînzeu, care timp de 12 ani a furat meserie din Franţa. S-a întors în România, iar Viorica a mers pe mâna lui.

„Constă într-o intervenţie pe măduva spinării, în care, selectiv, se taie partea responsabilă de durere. Se face sub microscop operator. Durează foarte mult, pentru că la fiecare nerv se taie doar partea care se ocupă de durere, prezervând toate celelalte funcţii nervoase”, explică Andrei Brînzeu, medic primar neurochirug.

Opt ore a durat operaţia, însă a meritat tot efortul.

„Văd că mâna mi-o folosesc, mi-o ridic, am control în ea, îmi mişc degetele. Nici nu mă aşteptam. Durere, absolut deloc. Doar aşa, o mică amorţeală. Dar vă daţi seama, trebuie să fac kinetoterapie cu un kinetoterapeut, ca să pot să îmi folosesc mâna în timp”, spune Viorica Hulea, pacientă.

Chirurgia durerii este parte a Neurochirurgiei funcţionale, o ramură a Medicinei foarte slab dezvoltată în ţara noastră. Este nevoie de personal specializat, dar şi de investiţii majore.

Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, spune că e nevoie „atât de investiţii de infrastructură, cât şi de investiţii de dotare cu echipamente medicale. Vorbim de microscoape chirurgicale, sisteme de neuronavigaţie şi de alte astfel de aparate radiologice performante.”

Până atunci, nu ne rămâne decât să ne uităm cu jind, peste hotare. În Franţa şi SUA, astfel de operaţii sunt ceva obişnuit.

Neurochirurgia funcţională este eficientă în cazul pacienţilor cu:

  • Epilepsie
  • Parkinson
  • Spasticitate după paralizie

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici