Panfora Oil&Gas spune că nu explorează şi nu exploatează gaze de şist la Curtici

Compania Panfora Oil & Gas spune că nu explorează gaze de şist în perimetrul de la Curtici, judeţul Arad, şi că distribuie pliante populaţiei din această zonă, în care informează despre operaţiunile pe care le face.

428 afișări
Imaginea articolului Panfora Oil&Gas spune că nu explorează şi nu exploatează gaze de şist la Curtici

Panfora Oil&Gas spune că nu explorează şi nu exploatează gaze de şist la Curtici (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Precizările vin după ce duminică au avut loc proteste în judeţul Arad faţă de explorarea gazelor de şist în perimetrul de la Curtici.

Panfora Oil & Gas precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX că este gata să semneze angajamente juridice cu comunităţile, care să ateste că nu va efectua operaţiuni legate de gaze de şist.

"Panfora Oil & Gas reafirmă că nu va explora şi nu va exploata gaze de şist în perimetrul Ex-6 Curtici şi repetă invitaţia de a semna angajamente juridice cu toate părţile interesate", a precizat sursa citată.

Compania continuă campania de informare, pentru a consolida relaţia cu comunităţile din judeţul Arad, în localităţile care fac parte din perimetrul EX-6, astfel că a început să distribuie pliante informative, pentru a reconfirma că nu intenţionează să desfăşoare niciun fel de operaţiuni legate de gaze de şist.

"Dorim să îi reasigurăm pe toţi locuitorii din zonă că vrem să construim o relaţie pe termen lung, benefică ambelor părţi, împreună cu comunităţile din judeţul Arad. După cum am spus încă de anul trecut, nu am planificat şi nu vom efectua niciun fel de operaţiuni legate de gaze de şist în perimetrul EX-6 Curtici şi nu vom explora şi nici exploata gaze de şist în nicio zonă a acestui perimetru, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă tehnologie. Suntem disponibili şi vom semna angajamente juridice în acest sens cu toate părţile interesate, pentru a încredinţa pe oricine de bunele noastre intenţii”, a declarat Gábor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas.

Compania subliniază că va utiliza, pe întreaga durată a acordului de concesiune, doar tehnologii tradiţionale. Nu vor fi utilizate metode ca fracturarea hidraulică sau forajul orizontal.

"După cum s-a demonstrat în multe zone din judeţul Arad – Pecica, Turnu, Pereg, activităţile de explorare şi producţie de petrol şi gaze convenţionale pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiţii. Mai mult decât atât, operaţiunile petroliere au sprijinit dezvoltarea zonelor respective. Este important de subliniat că nu vor fi afectate nici sănătatea oamenilor şi nici drepturile de proprietate ale acestora", a precizat sursa citată.

În privinţa folosirii terenurilor, Panfora Oil & Gas reafirmă că va respecta în totalitate legislaţia din România. Terenurile vor rămâne ale proprietarilor.

"Legislaţia din România acordă titularului acordului de concesiune drept de servitute asupra terenurilor, iar deţinătorii acestora primesc sume de bani în acest sens. Aceste prevederi asigură accesul pe terenuri pe durata măsurătorilor, care durează câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcţie de mărimea terenului", se mai arată în comunicat.

Toate operaţiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune şi în programul de lucrări, documente semnate cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament şi nicio obligaţie pentru explorarea de resurse neconvenţionale, cum sunt gazele de şist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri, menţionează compania.

Circa 2.000 de persoane au participat, duminică după-amiază, la Arad, la un protest faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii acuzând că, sub pretextul autorizaţiilor obţinute pentru resurse convenţionale, companiile caută gaze de şist.

Unii dintre participanţii la protest au declarat că temerea cea mai mare care i-a determinat să vină la acţiune este aceea că firmele care au obţinut autorizaţii pentru explorarea resurselor convenţionale - gaze naturale şi petrol - se folosesc de acestea pentru a căuta gaze de şist în Câmpia de Vest şi în perimetrul oraşului Curtici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici