Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost REŢINUT de procurorii DNA. Vărul lui Vanghelie şi alte trei persoane, reţinute în acest dosar

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii anticorupţie, fiind suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obţină contracte de două miliarde de lei cu primăria, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Mai multe percheziţii au loc, joi dimineaţă, la sediul Primăriei Sectorului 5 şi la locuinţa primarului Marian Vanghelie, într-un dosar instrumentat de DNA, privind atribuirea de contracte publice în mod ilegal, potrivit unor surse.

10653 afișări
Imaginea articolului Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost REŢINUT de procurorii DNA. Vărul lui Vanghelie şi alte trei persoane, reţinute în acest dosar

Marian Vanghelie (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

UPDATE 23:50 - Vanghelie, dus în Arestul Capitalei. Nu a făcut declaraţii în faţa anchetatorilor

Primarul Marian Vanghelie a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, fiind reţinut pentru 24 de ore, avocatul său Cristian Ene precizând că i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, iar edilul şi-a rezervat dreptul de a nu face deocamdată declaraţii.

Marian Vanghelie a fost scos de jandarmi din sediul DNA, unde a stat aproximativ o oră, şi dus la Arestul Capitalei.

Avocatul Cristian Ene a precizat că primarului i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, iar acesta şi-a rezervat dreptul de a nu da deocamdată declaraţii în faţa anchetatorilor.

El a mai spus că procurorii nu au precizat dacă vor face sau nu propunere de arestare preventivă pentru Vanghelie.

UPDATE 23:11 - Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii anticorupţie, fiind suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obţină contracte de două miliarde de lei cu primăria, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Vanghelie urmează să fie dus în arest, procurorii urmând să stabilească ce măsură preventivă vor cere în cazul său.

În acest dosar au mai fost reţinuţi Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Marian Vanghelie, şi alte trei persoane, potrivit surselor citate.

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, în jurul orei 22.15, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat. Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns "O să vă convingeţi", înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

UPDATE 22:40 - Vărul lui Vanghelie şi alte trei persoane, reţinute de procurori

Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Marian Vanghelie, şi alte trei persoane au fost reţinute de procurorii DNA, în dosarul în care edilul este suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obţină contracte de două miliarde de lei cu primăria.

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, în jurul orei 22.15, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în acest dosar.

Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns "O să vă convingeţi", înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

UPDATE 22:30 - Vanghelie a fost adus la DNA

Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a fost adus, în jurul orei 22.15, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat într-un dosar privind favorizarea unor firme în atribuirea unor contracte de două miliarde de lei cu primăria.

Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns "O să vă convingeţi", înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

Înaintea lui au mai fost aduse şi alte persoane la DNA pentru a fi audiate în acest dosar, printre care vărul primarului Mircea-Sorin Niculae şi directorul Poliţiei Locale Sector 5, Bogdan Georgescu.

UPDATE 20:00 Vanghelie l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină contracte de două miliarde lei cu primăria

Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută, potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX.

UPDATE 14:27 - Marian Vanghelie, scos de mascaţi din locuinţa sa şi dus la Primărie

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a fost scos cu mascaţii din locuinţa sa, joi după-amiază, după aproximativ cinci ore de percheziţii, şi a fost dus la sediul Primăriei, unde, de asemenea, au loc percheziţii, iar de acolo ar urma să fie dus la DNA pentru audieri.

Marian Vanghelie a fost urcat în duba poliţiştilor, el fiind dus la sediul Primăriei Sectorului 5, pentru ca percheziţiile să fie continuate la sediul instituţiei în prezenţa edilului.

"Este dus spre cea de-a doua locaţie, unde se va face o percheziţie imobiliară, la sediul Primăriei Sectorului 5. Ulterior finalizării procedurii va fi însoţit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au venit cu un mandat şi cu o autorizaţie de la judecător în vederea identificării anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate în cauză şi folosite de către procurori în suspiciunile pe care aceştia le au cu referire la acuzaţiile aduse până la acest moment", a spus avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene.

Procurorii anticorupţie au ridicat din locuinţa primarului Marian Vanghelie şase ceasuri, precum şi documentele pentru un teren care îi aparţine fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru.

Apărătorul edilului a explicat, la ieşirea din casa primarului, că nu ştie motivul pentru care au fost ridicate ceasurile, însă ele sunt trecute în declaraţia de avere a lui Marian Vanghelie.

"Nu ştiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au căutat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar în declaraţiile lui de avere începând cu anul 2000, pe care le puteţi găsi pe site. (...) Ceasurile sunt cumpărate de domnul primar. E vorba de cinci sau şase ceasuri", a spus avocatul.

Cezar Bivolaru a adăugat că procurorii au ridicat şi documentele legate de un teren aflat în proprietatea fostei socare a lui Marian Vanghelie.

"Sunt câteva înscrisuri, care nu au nicio legătură cu firma Calex. Sunt înscrisuri ale fostei soţii a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei soţii al domnului Vanghelie. (...) Documentele erau într-o mapă. S-au uitat pe acte şi au văzut că privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobândită în 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred că este în afara Bucureştiului", a mai spus avocatul lui Marian Vanghelie.

UPDATE 11:38 - Avocat: Primarul Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, la locuinţa căruia procurorii anticorupţie fac percheziţii, are calitatea de suspect, afirmă avocatul acestuia, Cezar Bivolaru, precizând că pe mandatul de aducere la DNA se menţionează că acesta este suspectat de abuz în serviciu.

”Pe mandatul de aducere am observat că este suspect de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Nu sunt detalii, deci nu vă pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am văzut până acum nu rezultă prejudiciul în acest dosar”, a spus avocatul primarului Marian Vanghelie, aflat la locuinţa acestuia, unde au loc percheziţii.

Întrebat dacă Vanghelie a perceput comisioane pentru încheierea unor contracte cu Primăria Sector 5, avocatul a spus: ”Sunt sigur că nu”.

”E posibil să plecăm de aici spre Primăria Sectorului 5 sau, dacă nu, spre DNA, în funcţie de ceea ce va decide procurorul de caz”, a mai afirmat avocatul lui Marian Vanghelie.

Referitor la motivul pentru care Oana Mizil a fost adusă la DNA pentru audieri, avocatul a spus că nu ştie detalii.

”Ea poate avea nicio calitate în acest dosar, în condiţiile în care este deputat în Parlamentul României. Nu ştiu să existe o solicitare către Parlament în vederea reţinerii, începerii urmăririi penale”, a adăugat avocatul Cezar Bivolaru.

UPDATE 11:10 - Oana Mizil, audiată în dosarul de corupţie al primarului Marian Vanghelie

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a fost adusă, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiată în dosarul în se fac percheziţii la Primăria Sectorului 5 şi la locuinţa primarului.

Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20%, pentru a atribui anumite contracte

Primarul Marian Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Surse apropiate anchetei au adăugat că edilul va fi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat.

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2007 – 2015", potrivit comunicatului de presă al DNA, transmis MEDIAFAX.

Conform sursei citate, joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în nouă locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, "din care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice".

"În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Grupului de Lucru pentru Combaterea şi Documentarea Infracţiunilor de Evaziune Fiscală şi Spălarea Banilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti", au adăugat reprezentaţii DNA, în comunicatul de presă.

Sursele citate au precizat că percheziţiile vizează Primăria Sectorului 5 al Capitalei şi locuinţa edilului Marian Vanghelie, mai mulţi procurori deplasându-se şi la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5, precum şi la sediul firmei Calex Business.

Procurorii fac aceste percheziţii în legătură cu fapte care s-au petrecut din 2007 până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, au adăugat sursele citate.

Valoarea contractelor, spun sursele citate, se ridică la două miliarde de lei.

Procurorii au mai făcut percheziţii, la începutul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. 

Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici