PNL, despre posibilitatea dizolvării CGMB: Avem nevoie de soluţii, nu de alte blocaje

Reprezentanţii PNL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) spun, despre posibilitatea dizolvării CGMB, că sunt dispuşi să se "relegitimeze prin votul cetăţenilor", însă consideră că, în acest moment, este nevoie "de soluţii, şi nu de alte blocaje".

172 afișări
Imaginea articolului PNL, despre posibilitatea dizolvării CGMB: Avem nevoie de soluţii, nu de alte blocaje

PNL, despre posibilitatea dizolvării CGMB: Avem nevoie de soluţii, nu de alte blocaje (Imagine: Octav Ganea /Mediafax Foto)

Într-o declaraţie de presă făcută la finalul unei zile în care şedinţa ordinară a CGMB a fost închisă din lipsă de cvorum, iar prefectul Capitalei a invocat prevederile legale privind posibilitatea dizolvării unui consiliu local, liberalii încep prin a-i cere primarului general, Sorin Oprescu, "să ia act de noua majoritate stabilă creată la nivelul CGMB".

"Suntem convinşi că, prin dialog instituţional, proiectele pentru Bucureşti vor fi deblocate în cel mai scurt timp. Îl asigurăm încă o dată pe domnul Sorin Oprescu de întregul sprijin al consilierilor generali aparţinând Partidului Naţional Liberal pentru proiectele fezabile şi judicios bugetate", mai spun liberalii din CGMB, în declaraţia semnată de liderul lor de grup, Cornel Pieptea.

Pe de altă parte, reprezentanţii PNL în CGMB fac referire la "propunerea formulată de către prefectul Capitalei, domnul Nicolae Petrovan, privind organizarea unui referendum local pentru dizolvarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti".

"Noi, consilierii generali ai Partidului Naţional Liberal, suntem dispuşi să ne relegitimăm prin votul cetăţenilor, însă considerăm că în acest moment avem nevoie de soluţii şi nu de alte blocaje", se arată în declaraţie.

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a precizat miercuri, într-o declaraţie făcută după închiderea şedinţei CGMB din lipsă de cvorum, care sunt prevederilor legale privind dizolvarea unui consilulu local, după care a spus "Societate civilă, trezeşte-te!".

"Nu am să fac decât să dau citire unui text de lege din Legea Administraţie Publice Locale, respectiv 215/2001, art. 55 alin. 3: «Consilul Local poate fi dizolvat prin referendum local organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate, în acest sens, prefectului de cel puţin 25% din rândul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administraţiei teritoriale»", a spus prefectul Capitalei, după ce secretarul general al Primăriei Capitalei a constatat că prezenţa celor 24 de consileri generali la şedinţa de miercuri nu asigură covrumul legal şi necesar desfăşurării acesteia.

Nicolae Petrovan a mai spus că i s-a transmis că are ghinion, având în vedere că situaţia din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu a fost niciodată similară celei din prezent.

"Mi s-a spus că am avut ghinion, că încă de la începutul mandatului meu aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Vreau să vă spun că a expirat şi termenul, pentru că am încercat să imprim şi eu un caracter gradual măsurilor pe care le iau, a expirat şi procedura prealabilă pentru şedinţele de îndată din 30 aprilie, respectiv 30 mai, şi întrucât CGMB nu a binevoit în acest termen să repună în discuţie şi să analizeze legalitatea acestor hotărâri, le voi ataca şi pe acestea în instanţă. Societate civilă, trezeşte-te", a încheiat Petrovan.

Întrebat dacă apelul din finalul declaraţiei sale se referă la demersurile pentru dizolvarea CGMB, prefectul nu a dat niciun răspuns.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ulterior că soluţia cea mai bună pentru rezolvarea situaţiei din CGMB este găsirea unui echilibru care să asigure funcţionarea oraşului în interesul cetăţenilor, dar a arătat că se poate ajunge la dizolvarea Consiliui, în cazul în care consilierii "o s-o ţină aşa".

În ultimele săptămâni, şedinţele CGMB au fost marcate de numeroase amânări şi controverse. Acestea au început, practic, din 30 iunie, de când Consiliul are o nouă majoritate, formată din reprezentanţii PNL şi PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat "ca persoane fizice".

Noua majoritate din CGMB a votat, în şedinţe de îndată, mai multe proiecte de hotărâre, care au fost însă atacate de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan.

Prefectura a precizat că şedinţele de îndată ale CGMB sunt convocate în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă, conform prevederilor legale. Astfel, a explicat Prefectura, hotărârile luate în şedinţele de îndată "abuziv convocate" au fost atacate în instanţă, fapt ce va fi făcut şi pe viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici