PNL sesizează Avocatul Poporului privind desfiinţarea Inspecţiei Muncii

Grupul Parlamentar al PNL a cerut, luni, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG prin care guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

1048 afișări
Imaginea articolului PNL sesizează Avocatul Poporului privind desfiinţarea Inspecţiei Muncii

Victor Ciorbea (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

PNL precizează că, potrivit OUG nr. 86/2014, adoptată de guvern în 17 decembrie, Executivul desfiinţează cele două instituţii, iar, în locul acestora, va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii, parlamentarii PNL susţinând că astfel PSD desfiinţează instituţii funcţionale pentru a-şi angaja membrii de partid.

“În condiţiile în care aceste instituţii au funcţionat şi au dat un bun randament separat, este evident că, de fapt, scopul OUG 86/2014 este acela de a înlătura funcţionari publici ce ocupau în mod legitim funcţii de conducere în aceste structuri, pentru ca, sub aparenţa înfiinţării unor “funcţii noi” şi cu păstrarea atribuţiilor şi responsabilităţilor ce reveneau funcţiilor desfiinţate, să poată fi creat cadrul simulat al angajării pe aceste noi funcţii a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenenţei politice”, se spune în comunicatul PNL.

PNL susţine că desfiinţarea Inspecţiei Muncii nu are caracter de urgenţă şi, mai mult, în loc să îmbunătăţească activitatea din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei, o supune controlului guvernamental şi schimbărilor politice.

Liberalii mai susţin că ordonanţa încalcă şi art. 6 din Convenţia 81/1947 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care precizează că ”personalul Inspecţiei va fi format din funcţionari publici al căror statut şi condiţii de serviciu le asigură stabilitatea în funcţie şi independenţa faţă de orice schimbare guvernamentală şi orice influenţă neprevăzută din afară.”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici