Dragnea a depus un amendament ce dă posibilitatea cumulului pensiei cu drepturile de autor / PNL vrea să-i facă dreptate Laurei Florescu şi vine cu proiect de lege pentru cei care primesc pensie de handicap

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, pe Facebook, că a depus un amendament care reglementează posibilitatea cumulului pensiei cu veniturile din activităţi independente, el precizând că a făcut acest lucru pentru a corecta o lege „total greşită”.

699 afișări
Imaginea articolului Dragnea a depus un amendament ce dă posibilitatea cumulului pensiei cu drepturile de autor / PNL vrea să-i facă dreptate Laurei Florescu şi vine cu proiect de lege pentru cei care primesc pensie de handicap

PNL vrea să facă dreptate Laurei Florescu şi vine cu proiect de lege pentru cei care pimesc pensie de handicap

„Pentru a corecta o lege total greşită şi a reglementa posibilitatea cumulului pensiei cu veniturile din activităţi independente (drepturi de autor, creaţii artistice etc), am depus astăzi un amendament la proiectul de lege privind completarea Legii pensiilor, proiect ce se află în dezbaterea Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor şi care va fi dezbătut în şedinţa de săptămâna viitoare”, a anunţat Dragnea.

Pe de altă parte, şi PNL a depus, marţi, un proiect care modifică Legea 263/2010 pentru ca persoanele care primesc pensie de handicap să poată să obţină şi venituri din drepturi de autor.

„PNL a depus astăzi un proiect de modificare a Legii 263 prin care am propus eliminarea persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor de la incompatibilitatea privind pensia de handicap. Ştim cu toţii că a existat o mare nedreptate din cauza unei carenţe legislative pentru că o persoană care are grad de handicap I sau II poate să fie stimulată să aibă activităţi creative. Aşadar, veniturile din drepturile de autor intră în această categorie. Practic, în momentul de faţă persoanele încadrate în categoria de handicap I sau II sunt excluse de la incompatibilitate şi vor putea primi pensie de handicap”, a declarat vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

Vicepreşedintele PNL a făcut trimitere la cazul tinerei care suferă de scleroză multiplă, căreia statul i-a refuzat dreptul de a primi pensie de handicap pentru că a încasat venituri din publicarea unei cărţi.

„În legătură cu cazul din spaţiul public aş dori să mai fac o precizare. Persoana pe care am văzut-o cu toţii că a fost umilită, fiind retrogradată din categoria de handicap, fiind trecută într-o categorie de handicap III în condiţiile în care boala de care suferă nu se ameliorează, ea evoluează în timp. Aşadar, solicităm (...) sancţiuni pentru cei care pur şi simplu desconsideră o suferinţă a unui om care are o boală ce nu se mai poate ameliora, ci dimpotrivă, în timp se agravează”, a mai spus Turcan.

Laura Florescu, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, acuză că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii.

"În 2014 am început să iau pensia de hadicap, care iniţial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în faţă şi anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze. Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puţin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat şi anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună. Eu cred că absolut nimeni nu citeşte scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie şi generalişti acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică", a declarat Laura Florescu, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate. "Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înţeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei. Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumulează ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba şi nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu s-a întâmplat aşa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap”, a mai spus tânăra.

Ministerul Muncii a anunţat, luni, că Laura Florescu are posibilitatea contestării deciziei în instanţă.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, cumulul pensiei de invaliditate gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire, cu venituri de natură profesională, nu este permis şi conduce la suspendarea plăţii pensiei pe perioada cumulului şi la recuperarea drepturilor încasate necuvenit. Această interdicţie cu privire la veniturile realizate din drepturi de autor a fost introdusă prin Legea 263 din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici