Ponta: Provocarea Guvernului este să asigure un mecanism de absorbţie mult mai bun pentru 2014-2020

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Suceava, că dezbaterea importantă de la Consiliul European din 28-29 iunie este legată de bugetul Uniunii pe perioada 2014-2020 şi obligaţia sa este să asigure un mecanism care să funcţioneze mult mai bine decât actualul.

269 afișări
Imaginea articolului Ponta: Provocarea Guvernului este să asigure un mecanism de absorbţie mult mai bun pentru 2014-2020

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu / MediafaxFoto)

Ponta a spus, într-o conferinţă de presă, că un punct important de pe ordinea de zi a Consiliului European de la sfârşitul lunii iunie este legat de creşterea economică şi locuri de muncă, iar al doilea punct este legat de bugetul UE 2014-2020, exact ceea ce s-a discutat la Bucureşti cu alţi nouă prim-miniştri şi preşedintele Comisiei Europene.

"Este obligaţia mea şi este cea mai dificilă provocare a guvernului pe care îl conduc, acela de a asigura pentru 2014-2020 un mecanism administrativ care să funcţioneze mult mai bine ca să nu mai păţim ce am păţit acum, când banii stau la Bruxelles şi noi ne împrumutăm de la instituţii financiare internaţionale şi de la bănci", a spus premierul.

El a explicat că aceste aspecte nu au legătură cu preşedintele ţării, nici în România, şi nici în Ungaria, Bulgaria sau Polonia pentru că nu au atribuţii privind bugetul UE şi mecanismele administrative de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune.

"Asta au de făcut Guvernul actual şi guvernele actuale, indiferent cine le conduce", a spus Ponta.

El a mai spus că, imediat după alegerile parlamentare, în viitorul guvern nu va mai fi ministru pentru afaceri europene, ci ministru pentru fonduri europene care va strânge sub autoritatea sa directă autorităţile de management, organismele intermediare pentru că acum sunt împărţite la diferite ministere.

"Nu reuşim într-o lună să reparăm ce s-a stricat în atâţia ani. Ne pregătim pentru 1 ianuarie 2014 învăţând din tot ce nu a mers bine în acest buget 2007-2013 şi sperând că vom fi, nu pe ultimul loc, cum suntem acum la gradul de absorbţie, ci printre primele locuri. Am discutat cu primul ministru polonez, am cerut asitenţă pe această temă. De asemenea am discutat cu cancelarul Austriei care ne va sprijini. Sunt convins că putem şi noi să facem", a mai declarat Ponta.

Întrebat dacă va mai discuta cu preşedintele despre participarea la Consiului European el a arătat că se va întâlni cu Traian Băsescu luni când este şedinţă CSAT şi va fi şi ceremonia de învestire a noul ministru al Culturii, Puiu Haşotti şi "eventual" Ecaterina Andronescu la Educaţie.

"Atunci sigur că voi fi la Paltul Cotroceni pentru acele proceduri", a mai spus Ponta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici