Primăria Capitalei: Cele 769 de autorizaţii de taximetrie nu au mai fost atribuite

Primăria Capitalei a precizat, vineri, că cele 769 de autorizaţii de taximetrie emise în baza hotărârii CGMB din 2009 nu au mai fost atribuite, fiind vizate doar 9.500 de autorizaţii, numărul existent înainte de emiterea deciziei Consiliului General.

191 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei: Cele 769 de autorizaţii de taximetrie nu au mai fost atribuite

Primăria Bucureşti: Cele 769 de autorizaţii de taximetrie nu au mai fost atribuite (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cererea de retragere a autorizaţiilor de taxi eliberate în urma Hotărârii CGMB 259/2009 a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, astfel că aceste autorizaţii nu mai puteau fi retrase în mod legal, a precizat municipalitatea într-un comunicat de presă remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

În ce priveşte hotărârea Curţii de Apel Bucureşti de anulare a celor două articole din HCGMB 259/2009 în baza cărora fuseseră suplimentate autorizaţiile de taximetrie, municipalitatea a precizat că acest lucru înseamnă practic aducerea autorizaţiilor care pot exista în momentul de faţă în Capitală la numărul existent înainte de emiterea hotărârii, respectiv la 9.500 de autorizaţii.

"Autoritatea de Autorizare din cadrul Primăriei Capitalei a vizat, în cadrul procesului de vizare a autorizaţiilor, 8.939 de autorizaţii, în momentul de faţă fiind în curs de vizare alte 560, restul autorizaţiilor până la 10.269, rezultat în urma HCGMB 259/2009, nefiind atribuite sau fiind retrase în conformitate cu prevederile legale", a adăugat municipalitatea.

Astfel, Primăria Capitalei subliniază că a respectat întocmai prevederile legale şi hotărârea definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti.

"Primăria Capitalei îşi exprimă încă o dată, ferm, poziţia faţă de respectarea legii şi a intereselor celor care prestează în mod legal şi corect activitatea de transport persoane în regim de taxi şi refuză categoric să dea curs oricăror interese personale sau de grup", se mai arată în comunicatul citat.

Prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei a solicitat, vineri, primarului general revocarea celor 769 de autorizaţii de taximetrie emise de acesta în baza unei hotărâri a Consiliului General anulată, definitiv, de Tribunalul Bucureşti.

Solicitarea lui Mihai Atănăsoaei vine ca urmare a unui memoriu depus la Instituţia Prefectului Municipiului Bucuresti de către asociaţia COTAR, care reclamă lipsa de reacţie a primarului general faţă de o situaţie nelegală pe piaţa taximetriei în Bucureşti, se arată într-un comunicat de vineri al Prefecturii.

"Am solicitat primarului general acest lucru pentru a preveni situaţii conflictuale de genul celor petrecute la Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» şi pentru a asigura un mediu concurenţial legal pe piaţa taxiurilor din Capitală. Practic, acum circulă nestingheriţi atât taximetrişti autorizaţi, cât şi taximetrişti ale căror autorizaţii nu mai au temei legal. Sper ca primarul general să dea dovadă de responsabilitate şi să revoce aceste autorizaţii", a declarat prefectul Capitalei, citat în comunicat.

Prin sentinţa civilă nr. 2099/2010, rămasă definitivă, Tribunalul Bucureşti a anulat articolele I şi II din HCGMB nr. 259/2009, în baza cărora a fost suplimentat numărul de autorizaţii de taximetrie din Capitală cu 769 şi a obligat municipalitatea să retragă toate aceste autorizaţii. Ulterior, prin recursul formulat de Primăria Capitalei, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de retragere a autorizaţiilor nelegale, dar a păstrat decizia Tribunalului de anulare a celor două articole în baza cărora fuseseră suplimentate autorizaţiile de taximetrie.

În opinia prefectului, aceste autorizaţii nu mai au temei legal şi nu există niciun impediment ca primarul general să le revoce responsabil, punând situaţia în legalitate.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Buftea fac cercetări cu privire la o altercaţie în care au fost implicaţi, în noaptea de miercuri spre joi, mai mulţi taximetrişti în zona Aeroportului Otopeni.

Din primele cercetări a rezultat că, în noaptea de miercuri spre joi, în incinta aeroportului a avut loc un conflict între două grupuri de taximetrişti, unii dintre aceştia nefiind acreditaţi să practice taximetria în acea locaţie.

În timpul incidentului au fost distruse două autoturisme care aparţineau unora dintre persoanele implicate şi au fost trase cinci focuri de armă de către una dintre persoanele implicate în incident, cu un pistol cu bile de cauciuc. Anchetatorii au stabilit că arma era deţinută legal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici