PROIECT: Costurile cu repatrierea trupurilor românilor morţi în străinătate să fie suportate de stat

Viceliderul grupului PDL din Senat, Marius Paşcan, a anunţat, joi, că a promovat un proiect de lege privind repatrierea corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării, potrivit căruia cheltuielile ar urma să fie suportate dintr-un fond de rezervă constituit la dispoziţia Guvernului

445 afișări
Imaginea articolului PROIECT: Costurile cu repatrierea trupurilor românilor morţi în străinătate să fie suportate de stat

PROIECT: Costurile cu repatrierea trupurilor românilor morţi în străinătate să fie suportate de stat (Imagine: Remus Badea/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit senatorului Marius Paşcan, în proiectul de lege promovat în această săptămână se menţionează că repatrierea corpului unei persoane decedate poate presupune cheltuieli între 2.000 şi 6.000 de euro, din cauza procedurilor specifice obligatorii şi că există multe cazuri în care familiile nu au bani suficienţi pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale aparţinătorilor, iar procedurile ajung să se întindă pe parcursul mai multor luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Atunci când familia nu îşi poate permite costurile repatrierii celui decedat, chiar dacă familia nu este de acord, trupul decedatului poate fi incinerat sau înhumat în statul în care a survenit decesul. Considerăm că este o măsura injustă, care lipseşte familia acestuia de dreptul de a alege repatrierea celui în cauză. În vederea soluţionării unei asemenea situaţii, propunem modificarea actualei reglementari legale pentru a da posibilitatea familiei celui decedat să poată opta pentru repatriere sau nu", a spus senatorul.

Acesta a subliniat că ar fi "descalificant pentru România" să nu plătească repatrierea corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării, dintr-un fond de rezervă constituit la dispoziţia Guvernului, în condiţiile în care cetăţenii români plecaţi la muncă în străinătate "contribuie din plin la stabilitatea economico-financiară a ţării", prin banii pe care îi trimit familiilor, dar şi prin plata taxelor şi a impozitelor către bugetul de stat.

"Considerăm că este descalificant pentru România, un stat european, să ignore faptul că sute de cetăţeni români zac uneori cu anii în morgile din străinătate, mai ales în situaţia în care, de şase ani, românii din Diaspora solicită guvernelor de la Bucureşti crearea unui fond de urgenţă pentru repatrierea celor care mor, plecaţi la muncă în străinătate, şi ale căror familii nevoiaşe nu-i pot aduce acasă", a conchis senatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici