Redeschiderea şcolilor: Clase de circa 10-15 elevi, 4 ore la şcoală şi ore scurte. Recomandările Institutului pentru Sănătate Publică

  • Se pregăteşte „schimbarea la faţă” a şcolii româneşti.
  • Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări pentru redeschiderea şcolilor din toamnă.
  • Printre recomandări: clase de maximum 10-15 elevi, maximum 4 ore la şcoală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute.
4087 afișări
Imaginea articolului Redeschiderea şcolilor: Clase de circa 10-15 elevi, 4 ore la şcoală şi ore scurte. Recomandările Institutului pentru Sănătate Publică

Redeschiderea şcolilor: Clase de maximum 10-15 elevi, 4 ore la şcoală, cu ore scurte

UPDATE  Având în vedere dezbaterile din spaţiul public privind recomandările care vor fi aplicate la reluarea procesului de învăţământ în toamnă, Ministerul Sănătăţii precizează următoarele:  „În prezent, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unităţile de învăţământ la reluarea activităţii, în contextul epidemiologic al COVID-19. Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale  un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală”, a transmis sursa citată. 
 
Ministerul Sănătăţii precizează că, în funcţie de evoluţia epidemiologică din lunile de vară, Institutul Naţional de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unităţile de învâţământ după reluarea activităţii educaţionale. 
 
Din toamnă, e posibil ca sălile de clasă să aibă un efectiv de maximum 10-15 elevi, iar aceştia ar urma să stea maximum 4 ore pe zi la şcoală. În plus, fiecare oră de curs ar trebui să dureze cel mult 30 de minute, în condiţiile în care jumătate din elevi învaţă de acasă, online sau aşa se presupune. Necesitatea de schimbare vine în contextul pandemiei actuale cu noul coronavirus, deşi mai mulţi experţi în Educaţie au reiterat nevoia de clase cu efectiv mai mic de elevi, ore mai scurte şi învăţare online.
 
Noile reguli care trebuie aplicate la redeschiderea şcolilor se regăsesc în recomandările oficiale realizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătăţii şi trimis în şcoli de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pe 29 mai.  Acesta cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate „pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”.
 
Redeschiderea şcolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului şcolar 2020-2021. 
 

Regulile recomandate de către INSP pentru redeschiderea şcolilor în toamnă

 
  • În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafaţă de 4 metri pătraţi, regulă impusă şi la examenele din prezent.

Experţii consideră că este posibilă creşterea numărului de elevi în funcţie de „condiţiile locale, dar trebuie îndeplinită condiţia unui singur copil în bancă”, însă nu este precizat ce înseamnă această creştere a numărului de elevi. 

  • Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depăşească jumătate din efectiv, iar ceilalţi elevi din clasă vor face activităţi online, se mai arată în noul regulament.

Concret, specialiştii INSP recomandă „participare alternativă a elevilor, prin rotaţie, la orele de clasă online a unei părţi din elevi, ceilalţi fiind prezenţi fizic la şcoală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.

  • Una din cele 4 ore de cursuri trebuie să se deruleze în fiecare zi în spaţii deschise (cum ar fi curtea şcolii).
 
  • Un subiect care va interfera cu obiectivele curriculumului este cel al interzicerii experimentelor de la disciplinele de ştiinţe.

INSP susţine că „experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”. În plus, elevii „nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare“, mai arată recomandările care au statut de obligaţie.

  • Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toţi elevii timp să se spele câte 20 de secunde pe mâini, la ieşirea şi la intrarea din pauze, se mai arată în documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la şcoală.

 

  • Culoarele făcute în această perioadă pentru revenirea la pregătire a elevilor pentru examenele naţionale vor rămâne aşa cum sunt şi la redeschiderea şcolilor, în toamnă. Cum de altfel rămân în vigoare toate măsurile luate în prezent, mai puţin purtarea măştilor în interiorul şcolii pentru pentru elevi, la cursuri, aceasta nemaifiind obligatorie decât în pauze, potrivit INSP.

 

  • Măştile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea măştilor în interior pentru elevi nu este recomandată – prevede documentul INSP. Elevilor le este recomandată doar purtarea măştilor în pauze.

 

  • Şcolile vor trebui să se organizeze înainte de redeschiderea lor şi în funcţie de dimensiunea unităţii. Se vor organiza programul şi activităţile şcoală (intrare în clasă, ieşire de la cursuri, mişcarea pe coridoare), astfel încât elevii unei clase nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe acelaşi etaj. 

 

  • Elevii din ciclul primar trebuie să fie supravegheaţi pe toată durata pauzelor. 
 
  • Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (atenţie la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.).
 
  • Măsuri privind transportul în comun al elevilor la şi de la unitatea de învăţământ
Transportul la şi de la şcoală trebuie să fie organizat astfel încât autobuzele să funcţioneze la jumătate din capacitate, iar elevii trebuie să fie aşezaţi astfel încât să se respecte distanţarea de minimum 1,5 m între pasageri. În acest sens, poate fi suplimentat numărul de autobuze sau decala în timp orarul de transport. În drum către şcoală, elevii sunt supuşi regulilor generale de conduită prevăzute în măsurile de criză, în special: acoperirea gurii şi nasului, echipament de protecţie mască şi respectarea distanţelor de 1,5 m.  Şoferul autobuzului şi personalul de însoţire vor respecta măsurile generale de protecţie. Autobuzul va fi aerisit temeinic după fiecare cursă.
 
  • Unităţile de învăţământ care realizează în incinta unităţii servirea alimentelor pentru copii trebuie să adopte măsuri igienico-sanitare stricte, precum şi măsurile de prevenţie pentru infecţia Covid-19 de distanţare fizică (echipament protecţie, igienizare, dezinfecţie, instruire); să evite distribuirea de alimente care nu sunt ambalate individual; se va evita/restricţiona organizarea de evenimente la care se servesc alimente în regim de bufet deschis.” 
  • Trebuie evitate activităţile cu riscul de transmitere ridicat al infecţiei, de exemplu activităţi cu contacte interpersonale apropiate sau cu număr mare de persoane, cum ar fi manifestările şcolare, taberele, excursiile, alte activităţi extraşcolare în grup mai mare de 3 elevi. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici