REPORTAJ: Nouă luni de la incendiul din Colectiv - Mai puţin de douăzeci de persoane la slujba de pomenire a victimelor tragediei - FOTO, VIDEO

Un sobor de preoţi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, o slujbă de pomenire a celor 64 de victime ale incendiului din noaptea de 30 octombrie 2015, ceremonie la care au participat însă mai puţin de douăzeci de persoane.

3730 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Nouă luni de la incendiul din Colectiv - Mai puţin de douăzeci de persoane la slujba de pomenire a victimelor tragediei - FOTO, VIDEO

REPORTAJ: 9 luni de la tragedia din Colectiv - Mai puţin de douăzeci de persoane la slujba de pomenire a victimelor incendiului

La nouă luni de la incendiul produs în clubul Colectiv, Arhiepiscopia Bucureştiului a organizat o slujbă de pomenire a celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa atunci. La eveniment au venit însă numai câteva dintre familiile celor morţi în incendiu şi unii dintre tinerii care au fost răniţi, dar au scăpat cu viaţă.

Cu ochii în lacrimi, mama lui Marius Ruşitoru, care avea doar 27 de ani, spune că încă nu se poate obişnui cu gândul că fiul ei, care a plecat în urmă cu nouă luni la un concert în Colectiv, nu se va mai întoarce acasă.

"E o durere care va trebui să ne obişnuim cu ea. Fiul meu, pentru mine viaţa s-a oprit. Aş da oricât să îl mai văd. Doar în vis de acum încolo, doar în vis o să-l mai văd. Sper până la Dumnezeu să se facă dreptate. Cei care au legea şi dreptatea în mână să se gândească că şi ei au copii şi oricui se poate întâmpla", a spus femeia jurnaliştilor.

Tatăl lui Marius poate accepta cu greu că au trecut nouă luni fără ca autorităţile şi justiţia să condamne măcar pe unii dintre cei care se fac vinovaţi de moartea fiului său.

"Procuratura trage mâţa de coadă, în loc să cerceteze. Am fost la Procuratură şi am întrebat cine e de vină? Singura durere este că cei vinovaţi sunt în continuare bine-mersi. Mi-au omorât copilul, cu aceeaşi măsură trebuie să plătească", a spus Ionel Ruşitoru.

În faţa micului altar format pe trotuarul de lângă intrarea în clubul Colectiv sunt în continuare sute de fotografii ale celor care au pierit în incendiul din 30 octombrie.

Cu o candelă în mână şi privirea aţintită asupra unei fotografii stă o altă mamă. Vorbeşte încă la prezent despre fiul ei şi despre prietenii acestuia, chiar dacă de nouă luni nu îi mai poate mângâia chipul decât pe fotografiile înrămate.

"Sunt copii la 28, la 25 de ani, până în 35 de ani. Toţi sunt tineri, deştepţi, frumoşi, care s-au dus...s-au dus", a spus femeia, cu o voce stinsă, jurnaliştilor prezenţi la comemorare.

Cei câţiva părinţi care au participat la slujba de pomenire spun că este foarte greu şi de dureros să te întorci în locul în care persoane dragi şi-au pierdut viaţa, astfel că îi înţeleg pe cei care nu au venit la această comemorare.

Cele nouă luni scurse de la incendiul din 30 octombrie au fost unele dintre cele mai grele şi pentru tinerii care au scăpat cu viaţă.

Alex Plîngu are toată mâna dreaptă înfăşurată într-un bandaj elastic, pentru a o feri de razele soarelui. Spune că încă nu o poate controla, încă trebuie să se dea de trei ori pe zi cu diverse creme de refacere a tegumentului şi mai are nevoie de cel puţin două operaţii.

"Mâna mi se blochează, mă cert cu ea, nu ne înţelegem. E aiurea şi le «mulţumesc» celor vinovaţi că mi-au oferit un stres suplimentar. Au trecut cu greu cele nouă luni, au trecut cu speranţa că o să se rezolve cazul şi nu s-a rezolvat nimic. Da, s-a schimbat ceva! Cluburile s-au redeschis, alea care au fost închise s-au redeschis. Dar, ceva în bine nu, pentru că totul, ştii cum e? ,«Money talks» (n.r. banii vorbesc). Colectiv a fost o afacere foarte profitabilă pentru foarte mulţi oameni şi a adus foarte mulţi bani. Pile, relaţie, mafie, asta ne caracterizează pe noi ca popor”, spune Alex.

Deşi Parchetul General a trimis în judecată dosarul incendiului de la clubul Colectiv încă din 28 aprilie, acesta a rămas blocat la camera preliminară a Judecătoriei Sectorului 4. Magistratul care trebuie să analizeze dacă măsurile dispuse de Parchet în acest dosar sunt corecte, nu a finalizat încă cercetarea judecătorească, deşi Codul de Procedură Penală impune un termen maxim de 60 de zile în care să se facă această analiză.

În acest dosar, cei trei proprietari ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea, Costin Mincu şi reprezentanţii firmei de la care proveneau artificiile, Daniela Niţă, Cristian Niţă şi Viorel Zaharia, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, fiind cercetaţi sub control judiciar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici