Şeful ITM Timiş acuzat de corupţie, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare

Inspectorul şef al ITM Timiş, Cornelia Corescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Timiş, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce fostul secretar executiv PDL, Vasile Medeşan, a primit doi ani de închisoare cu executare.

447 afișări
Imaginea articolului Şeful ITM Timiş acuzat de corupţie, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare

Şeful ITM Timiş acuzat de corupţie, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş, Lavinia Biriş, a declarat, miercuri, că magistraţii acestei instanţe au decis condamnarea Corneliei Corescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Vasile Medeşan a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Biriş a spus că decizia Tribunalului Timiş poate fi atacată în termen de zece zile de la pronunţare.

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Cornelia Corescu, şi fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medeşan, arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă, au fost deferiţi justiţiei, la începutul lunii octombrie, de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timişoara, după ce au cerut unui membru de partid să depună 10.000 de lei drept donaţie pentru partid, ca să nu amendeze firma acestuia.

Cornelia Corescu a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi două fapte de instigare la fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de trafic de influenţă, iarVasile Medeşan, pentru trafic de influenţă.

DNA arăta că în cursul lunii iulie Corescu, în calitate de inspector şef al ITM Timiş, împreună cu fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medeşan, i-au cerut 10.000 de lei unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, indicându-i ca banii să fie achitaţi cu titlu de donaţie pentru organizaţia judeţeană a PDL, din cei trei făceau parte.

În schimb, Corescu a lăsat să se înţeleagă că va uza de influenţa pe care o are asupra subordonaţilor săi, inspectori de muncă, pentru ca aceştia să aplice sancţiuni mai blânde decât cele care se impuneau firmei administrate de denunţător, societate care fusese verificată anterior pe linia respectării legislaţiei muncii.

Iniţial, notau procurorii, în condiţiile în care denunţătorul s-a angajat că va achita suma pretinsă, Corescu a dispus ca o angajată din subordine să întocmească două anexe la actul de control, în care să constate aspecte nereale, care să atragă sancţiuni mai blânde societăţii administrate de denunţător.

Ulterior, însă, după ce denunţătorul a achitat doar 1.000 de lei din suma pretinsă, inspectorul şef al ITM a dispus aceleiaşi subordonate să revină asupra actului de control astfel încât să îi fie aplicată denunţătorului amenda corespunzând neregulilor descoperite în timpul controlului.

Pe fondul unor discuţii ulterioare, mai arătau procurorii, Corescu a condiţionat renunţarea la sancţiunile aplicate, de depunerea de către denunţător a întregii sume de bani pretinse iniţial. În acest context, femeia a dispus înregistrarea, în evidenţele instituţiei, a unei contestaţii antedatate, în vederea anulării procesului-verbal care atrăgea aplicarea sancţiunii.

Contestaţia antedatată a fost făcută astfel încât să apară ca fiind formulată de denunţător, în termen legal. Cu toate acestea, remiterea întregii sume de bani pretinse de inculpată nu a mai avut loc, mai arătau anchetatorii.

În 16 septembrie 2011, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatei Corescu Cornelia Gheorghina, iar în 22 septembrie, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile şi a inculpatului Medeşan Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.

Secretarul executiv al PDL Timiş Vasile Medeşan s-a autosuspendat din partid după ce a fost declanşată cercetarea sa sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Şeful ITM Timiş, Cornelia Corescu, a cerut, la acea vreme, magistraţilor Curţii de Apel Timişoara, să fie cercetată în libertate deoarece nu reprezintă pericol public şi doreşte să se întoarcă la familie şi "la persoanele nevoiaşe" de care se ocupă.

Surse din PDL Timiş declarau, în 15 septembrie, că denunţătorul în cazul şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Cornelia Corescu, este Aurel Grindiş, secretar executiv al PDL Variaş, care este asociat la o firmă de construcţii - SC "Relu şi Andreea" SRL.

Sursele citate afirmau că în evidenţele PDL Timiş există "o donaţie derizorie" de 1.000 de lei, făcută de Aurel Grindiş către partid.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a solicitat o investigaţie internă a situaţiei de la filiala Timiş, concluziile urmând să fie publicate, se arăta într-un comunicat al partidului legat de cazul şefului ITM Timiş, democrat-liberalii afirmându-şi încrederea într-o atitudine corectă a justiţiei.

"Considerăm că modul în care acţionează astăzi justiţia, fără să ţină cont de apartenenţa politică a persoanelor pe care le cercetează, reprezintă o cucerire importantă a statului nostru de drept. Reamintim tuturor cetăţenilor români că această atitudine corectă a justiţiei nu era de imaginat în timpul regimului Năstase şi, cu atât mai puţin, ar putea fi de imaginat într-un regim care ar avea la conducere tandemul Ponta-Antonescu", se arăta în comunicatul PDL.

Sursa menţiona că preşedintele PDL a solicitat structurilor interne abilitate o investigaţie a situaţiei de la filiala Timiş.

Cornelia Corescu era membru în Biroul Politic Judeţean al PDL Timiş şi conducea de şapte ani Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. În 2008, ea a candidat din partea PDL pentru un post de senator, însă a pierdut alegerile.

Corescu a fost suspendată din partid pe durata derulării anchetei în dosarul în care a fost arestată pentru fapte de corupţie.

În septembrie 2007, ministrul Muncii de la acea vreme Paul Păcuraru a destituit-o din funcţie pe Cornelia Corescu pe motiv că a prejudiciat imaginea ITM Timiş. Corescu a fost contestată atât de directorul adjunct al instituţiei, cât şi de angajaţi, fiind acuzată de o atitudine necorespunzătoare şi netransparentă cu aceştia. Mai mult, ITM Timiş a trebuit să plătească mii de euro unei angajate pe care directoarea a dat-o afară din ITM, dar angajata a câştigat procesul.

Paul Păcuraru declara la acea vreme că la Ministerul Muncii există câteva dosare cu reclamaţii, decizii, contestări de decizii în cazul Corneliei Corescu, iar aceasta a adus "un prejudiciu de imagine unei instituţii care lucrează cu mii de oameni, de angajatori, cu public cât se poate de larg", prin "scandalul permanent" de la ITM Timiş.

Cornelia Corescu a contestat în instanţă decizia de demitere şi a câştigat, revenind, în 2009, la şefia ITM Timiş

În 2010, ea anunţa că urma să fie numită secretar de stat în Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Mihai Şeitan, însă decizia de numire nu a fost semnată de premierul Emil Boc.

După declanşarea acţiunii penale împotriva sa, Cornelia Corescu şi-a înaintat demisia din funcţia de şef al ITM Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici