Senatul a adoptat iniţiativa prin care MApN va administra companiile din industria de apărare

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care modifică Lege 232/2016 prin care Ministerul Apărării va adminstra companiile din industria de apărare şi nu Ministerul Economiei, cum era prevăzut până acum.

814 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat iniţiativa prin care MApN va administra companiile din industria de apărare

Senatul a adoptat iniţiativa prin care MApN va administra companiile din industria de apărare

Proiectul a fost adoptat cu 89 de voturi pentru, nicio abţinere şi nouă voturi împotrivă. Senatul a votat în calitate de primă Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Astfel, în legea 232/2016 la articolul 3, litera r) se modifică şi va avea următorul cuprins: “minister de resort – Ministerul Apărării Naţionale, instituţie a administraţiei publice centrale, în coordonarea sau sub autoritatea căreia funcţionează operatorii economici cu capital integral şi/sau majoritar de stat, direct sau indirect, din industria naţională de apărare, abilitată să autorizeze operatorii economici în domeniu, inclusiv din sectorul privat, prin care atestă dreptul acestora de a efectua operaţiuni cu produse militare, sensibile şi strategice, cu excepţia operatorilor economici aflaţi în coordonarea, subordonarea, portofoliul altor instituţii din cadrul Forţelor Sistemului Naţional de Apărare (FSNA)”.

În varianta de dinaintea adoptării modificărilor la Lege, era prevăzut: "instituţie a administraţiei publice centrale, în coordonarea sau sub autoritatea căreia funcţionează operatorii economici cu capital integral şi/sau majoritar de stat, direct sau indirect, din industria naţională de apărare, abilitată să autorizeze operatorii economici în domeniu, inclusiv din sectorul privat, prin care atestă dreptul acestora de a efectua operaţiuni cu produse militare, sensibile şi strategice, cu excepţia operatorilor economici aflaţi în coordonarea, subordonarea, portofoliul instituţiilor din cadrul FSNA."

Senatorul PSD, Şerban Nicolae a spus la dezbaterile din plenul Senatului că iniţiativa va fi o soluţie în sensul că "MApN ia rolul de deţinător la societăţi cu profil militar care fac parte din industria de apărare" şi că Ministerul Apărării "ar putea să gestioneze mult mai bine să coordoneze cercetare de resort cu industria de producţie de armament, având în vedere că am ajuns în situaţia în care praful de puşcă se importă de la state din apropierea ţării".

"Desemnarea MApN ca minister de resort care exercita dreptul de gestionare al industriei de armament. Asigurare coordonării de către MapN este în sprijinul strategie naţionale de apărare şi a industriei de securitate şi dezvoltarea cooperări cu state care au industrie de apărare", a explicat, la rândul său, Nicolae Nasta, secretar de stat al MapN, care a anunţat că Guvernul susţine adoptarea proiectului de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici