Senatul adoptă un proiect prin care limitează suma pe care o pot obţine recuperatorii de creanţe. Guvernul anunţă că nu îl susţine

Senatul a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care recuperatorii de creanţe cesionate pot obţine de la datorinici maximum dublul sumei pentru care au cumpărat creanţele, fără să depăşească valoarea debitului principal.

4736 afișări
Imaginea articolului Senatul adoptă un proiect prin care limitează suma pe care o pot obţine recuperatorii de creanţe. Guvernul anunţă că nu îl susţine

Senatul adoptă un proiect prin care limitează suma pe care o pot obţine recuperatorii de creanţe. Guvernul anunţă că nu îl susţine (Imagine: Catalina Filip / Mediafax Foto)

Creanţele cesionate pot fi valorificate până la un prag maxim reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanţei, prevăzută în contract, dar fără a depăşi valoarea debitului principal restant. De asemenea, recuperarea creanţei se poate face şi în rate, în urma negocierii dintre debitor şi creditorul cedent, respectiv cesionarul, potrivit proiectului de lege adoptat de Senat.

"Susţinerea acestei iniţiative înseamnă reducerea, în principal, a vulnerabiliţii economice şi sociale a românilor datornici la firmele de recuperări creanţe. Să cumperi o creanţă bancară cu 4-5% din valoarea acesteia şi după aceea, practic, să-i hărţuieşti pe debitori direct sau prin intermediul autorităţilor statului este un şantaj împotriva milioanelor de români datorinici", a spus senatorul liberal Steliana Miron, care se află printre iniţiatorii proiectului de lege.

Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul de lege pentru că afectează patrimoniul privat, a spus în plen secretarul de stat Liviu Stancu.

"Guvernul nu susţine prezenta iniţiativă din următoarele raţiuni: dreptul de creanţă şi drepturile litigioase, care şi ele fac obiectul acestei iniţiative, sunt bunuri patrimoniale, sunt drepturi patrimoniale care aparţin unui partrimoniu pivat. În momentul în care se limitează posibilitatea de dispoziţie în legătură cu aceste bunuri se afectează în mod logic patrimoniul privat", a spus Stancu.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 84 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 11 abţineri.

Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici