Sindicatele anunţă proteste la care renunţă ulterior, pierzându-şi astfel credibilitatea

Sindicatele s-au întâlnit iniţial pentru a stabili proteste împreună, a apărut apoi o problemă, s-au certat şi au anunţat acţiuni separate, iar unele sindicate nu au fost în stare să organizeze nici măcar ce au promis şi au dat înapoi, pierzându-şi credibilitatea în faţa oamenilor şi a Guvernului.

35 afișări
Imaginea articolului Sindicatele anunţă proteste la care renunţă ulterior, pierzându-şi astfel credibilitatea

Sindicatele anunţă proteste la care renunţă ulterior, pierzându-şi astfel credibilitatea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Liderii confederaţiilor sindicale s-au întâlnit într-o vineri, în urmă cu două săptămâni, să stabilească ce proteste vor face, toţi având aceeaşi listă de nemulţumiri. La întâlnirea aceea au fost mici ciocniri între lideri, mărul discordiei fiind Liviu Luca, sindicalist şi el, implicat în cazul Sorin Ovidiu Vîntu. Acea discuţie nu s-a finalizat cu un rezultat clar privind acţiunile de protest, sindicaliştii schiţând mai multe variante de acţiuni împreună, urmând să se decidă, peste trei zile, asupra uneia dintre ele.

Dar nu s-a mai întâmplat acest lucru, pentru că în acel week-end liderii s-au supărat, totul plecând de la o declaraţie "incriminatorie" a lui Bogdan Hossu la adresa celorlalţi şefi de confederaţie, declaraţie legată tot de Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vântu.

Astfel că lunea trecută, când ar fi trebuit să se întâlnească din nou toţi şi să iasă în faţa presei cu o declaraţie comună privind protestele, s-a întâlnit fiecare la confederaţia sa şi protestele s-au separat. Nu ar fi fost o problemă foarte mare dacă ar fi şi dus la bun sfârşit acţiunile anunţate, dar mulţi au renunţat să îşi îndeplinească promisiunile făcute la scurt timp după ce s-au angajat că ies în stradă sau că întrerup activitatea.

Primii care au ameninţat că opresc activitatea în administraţie au fost reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), afiliat la "Cartel Alfa". Liderul SNFP, Sebastian Oprescu, spunea, marţi, că din 27 septembrie 34.000 de funcţionari publici vor opri activitatea în 350 de instituţii publice din administraţia publică centrală şi locală, exemplificând cu Garda Financiară, Inspecţia Muncii, Protecţia Consumatorilor, CNSAS, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Garda Naţională de Mediu.

Imediat după acest anunţ de mare importanţă pentru ţară, apărut în toată presa, preşedintele Alianţei "Sed Lex", un alt sindicat al funcţionarilor publici, acesta afiliat la CNSLR-Frăţia, Vasile Marica, a apărut pe toate posturile de televiziune să spună că de fapt Oprescu conduce un sindicat aflat în executare silită şi nu este în stare să facă nicio grevă generală, pentru că nu are susţinerea oamenilor "şi aşa puţini" pe care îi reprezintă.

Şi uite aşa a început un show televizat între liderii celor două sindicate, fără să existe la final un câştigător. A doua zi de la acest "circ", SNPF trimite un comunicat de presă precizând că nu mai face grevă în 27 septembrie şi că amână acţiunea pentru o dată ulterioară, când şi cei de la "Sed Lex" vor fi pregătiţi de protest. În urma acestor evenimente cu siguranţă au pierdut ambele sindicate la capitolul credibilitate atât în faţa membrilor de sindicat, cât şi în faţa guvernanţilor.

"Cartel Alfa" a anunţat, iniţial, că pe 22 septembrie, când CNSLR-Frăţia îşi planificase mare miting cu marş prin Capitală, va protesta la Guvern, intersectându-se astfel cu cei de la confederaţia "concurentă". A doua zi de la acest anunţ, reprezentanţii "Cartel Alfa" au revenit şi au subliniat că nu mai fac niciun protest pe 22 septembrie, că le-a cedat autorizaţia celor de la CNSLR, care anunţaseră mare manifestare fără a cere autorizare de la Primărie.

Sâmbătă, liderii confederaţiilor au avut o întâlnire cu premierul Emil Boc, care s-a încheiat fără niciun rezultat favorabil pentru angajaţi. La finalul acesteia toţi au spus că sunt nemulţumiţi şi că nu vor renunţa la protestele anunţate.

Prima acţiune în Bucureşti trebuia să fie cea a membrilor CSDR, programată pentru luni. La Guvern, preşedintele CSDR nu a spus că renunţă la proteste, dar până la urmă, luni, Piaţa Victoriei a fost goală, liderii confederaţiei răzgândindu-se pe motiv că aşteaptă o nouă întâlnire cu premierul.

Astfel, dintre protestele anunţate au rămas în picioare, cel puţin teoretic, luni, manifestările "Cartel Alfa" din teritoriu şi refuzul poliţiştilor de a-şi îndeplini în totalitate obligaţiile de serviciu, spunând că îşi reduc activitatea la 75 la sută, pentru că sunt plătiţi doar 75 la sută.

Până în moment a rămas valabil mitingul cu marş al CNSLR-Frăţia de miercuri, mitingurile din Piaţa Victoriei ale "Cartel Alfa" de joi şi vineri, urmând ca săptămâna viitoare să intre în scenă BNS.

Urmărind firul evenimentelor, astfel cum s-a derulat în ultimele săptămâni, se poate uşor constata o lipsă de unitate la nivelul deciziei sindicale, certurile dintre lideri având efecte directe şi departe de a fi benefice pentru angajaţi. Singurii care au de profitat din această situaţie sunt guvernanţii care merg mai departe cu măsurile de austeritate.

Material de Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici