Şocant: Pacienţii de la Spitalul Judeţean Sibiu sunt legaţi de pat după operaţii, din cauza lipsei de personal

CJ Sibiu a anunţat, vineri, că va face lobby prin parlamentari pentru suplimentarea fondurilor Spitalului Judeţean, după ce managerul unităţii a declarat că din lipsă de personal "se ajunge la soluţii barbare", unii pacienţi fiind legaţi de pat după operaţii, pentru a nu se putea ridica.

1654 afișări
Imaginea articolului Şocant: Pacienţii de la Spitalul Judeţean Sibiu sunt legaţi de pat după operaţii, din cauza lipsei de personal

Şocant: Pacienţii de la Spitalul Judeţean Sibiu sunt legaţi de pat după operaţii, din cauza lipsei de personal (Imagine: Bogdan Maran/Arhiva Mediafax Foto)

În cadrul şedinţei de joi a Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, managerul Spitalului Judeţean, Adrian Şanta, a declarat că din cauza lipsei de personal "se ajunge la soluţii barbare, de a lega pacienţii ca să nu se poată ridica singuri din pat şi a-şi scoate perfuziile".

"Avem probleme de personal. Ne pleacă 5 - 6 - 7 asistente pe zi, în special la Chirurgie. Dacă pleacă şi postul se vacantează, rămâne blocat. Deblocarea se face în minister, via Consiliul Judeţean şi DSP, şi uneori nu se face. E o lege care spune că dacă pleacă şapte poţi angaja unul. Şi atunci avem secţii care nu funcţionează. La Chirurgie 2, noaptea sunt doi asistenţi care îngrijesc 50 de pacienţi. Şi sunt pacienţi care necesită îngrijire permanentă. Se ajunge la soluţii barbare de a lega pacienţii ca să nu se poată ridica singuri din pat şi a-şi scoate perfuziile. Dar ne descurcăm aşa cum putem", a declarat Adrian Şanta, în şedinţa CJ.

În urma declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean, reprezentanţii CJ au anunţat, vineri, că vor face lobby prin intermediul parlamentarilor din judeţ, pentru suplimentarea fondurilor unităţii medicale.

Preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, a declarat vineri că pentru săptămâna viitoare vor fi convocaţi la sediul instituţiei toţi parlamentarii de Sibiu pentru a se încerca găsirea unei soluţii de finanţare a celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţul Sibiu.

"Am decis ca săptămâna viitoare să convocăm la sediul CJ Sibiu toţi parlamentarii din judeţ. Cu siguranţă şi ei ştiu care este problema cu subfinanţarea sistemului sanitar şi le vom aduce la cunoştinţă problemele care apar la Sibiu din această cauză. Vom încerca să facem lobby prin intermediul lor pentru a rezolva problema finanţării la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Este o problemă pe care nu o putem rezolva nici noi la CJ şi nici reprezentanţii spitalului", a declarat Martin Bottesch.

Potrivit acestuia, lipsa de personal despre care a vorbit managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, Adrian Şanta, este o "realitate" care nu poate fi ignorată, dar care nu poate fi rezolvată pe plan local.

"Domnul doctor (managerul Spitalului Judeţean -n.r.) a spus lucrurile aşa cum sunt. Nu este personal, iar ei trebuie să se descurce cum pot. Noi putem finanţa o parte dintre cheltuielile spitalului, dar, potrivit legii, nu ne putem implica în cheltuielile de personal. În această situaţie, problema nu poate fi rezolvată pe plan local", a mai spus Bottesch.

Acesta a precizat că, pentru acest an, Consiliul Judeţean Sibiu a alocat aproape trei milioane de lei spitalului, dar banii vor putea fi utilizaţi doar pentru reparaţii, modernizări şi alte cheltuieli de întreţinere.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este cea mai mare unitate medicală din judeţ, având peste 1.100 de paturi. Din iulie 2010, spitalul se află în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici