Studiu. Teoriile conspiraţioniste privind pandemia Covid-19 şi succesul lor la români. Câţi au, de fapt, încredere în vaccin

  • Barometrul de Securitate al României a analizat percepţia românilor asupra crizei COVID şi asupra situaţiei politice din lume.
  • Teoriile conspiraţioniste privind pandemia de Covid-19 au un succes îngrijorător la români, arată realizatorii studiului.
2828 afișări
Imaginea articolului Studiu. Teoriile conspiraţioniste privind pandemia Covid-19 şi succesul lor la români. Câţi au, de fapt, încredere în vaccin

Sursa: Profimedia/ Imagini din timpul unui protest împotriva măsurilor de combatere a COVID-19, 10 august 2020

Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a lansat Barometrul de Securitate al României, ediţia aprilie 2021. Datele au fost adunate în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 cu ajutorul unui chestionar telefonic.

În ceea ce priveşte pandemia, 27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care se poate trece peste COVID 19. 51% cred că ar trebui căutate şi alte metode, în timp ce aproape 20% spun că nu prea sunt de acord cu vaccinarea.

40,1% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina, 27,3% se mai gândesc dacă se vaccinează în perioada următoare şi 32,5% declară că se opun vaccinării.

De departe, cel mai bine văzut vaccin anti-COVID este Pfizer. Pe de altă parte, teoriile conspiraţioniste privind pandemia au un succes îngrijorător la români, arată realizatorii studiului.

În ceea ce priveşte echilibrul global, 43% dintre români cred că România este mai în siguranţă de cât oricând în istorie după aderarea la NATO. Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al păcii, spre deosebire de Donald Trump, văzut mai degrabă ca om al războiului (56,3%). Prin comparaţie, doar 33,3% îl văd pe preşedintele rus, Vladimir Putin, om al păcii, şi doar 37,6% pe cel chinez, Xi Jinping.

NATO (66,3%) şi SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care România ar fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulţi români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici